papiermache klei
Kleien met papiermache. Iedereen kent wel het werken met papiermache: kranten in reepjes scheuren en inpappen met behanglijm. Je kunt er heel leuke dingen mee maken. Maar weet je dat je er ook klei van kunt maken?
Van papiermache maakte ik al enkele leuke dingen zoals deze flesdieren, als je verder zoekt op mijn blogs vind je ook huisjes van papiermache. Het linkse flesdier is afgewerkt met geplakte stukjes papier als mozaïek. De middelste vazen worden nog afgewerkt met verf door de ouderen met wie ik wekelijks knutsel. De koppen zijn gemaakt van papiermache.
Maar je kunt van papier ook klei van maken. Papierklei. Als je daarop gaat zoeken, vind je verschillende recepten. Vaak met wc-papier en allerlei toevoegingen zoals gips, pva lijm, zelfs klei en nog veel meer. Dat wil ik niet. Ik wil alleen papier, bloem en behanglijm gebruiken voor mijn papier mache klei.
Dat is gelukt. Het ziet er niet uit, maar je hebt wel een massa
waarmee je iets kunt maken. Dit onderstaande potje bijvoorbeeld. Met eierdozen, bloem
en behanglijm (die je overigens ook zelf kunt maken van bloem) krijg je
een klei die mooi opdroogt, stevig is en die je kunt blijven bewerken.
Mijn recept:
Nodig: papier/eierdozen/karton ; behanglijm ; bloem ; zout of azijn ; schaal ; blender, staafmixer
- Eierdozen of ander papier in stukjes scheuren of knippen.
- Laat het goed weken in voldoende water. Kneed het geregeld door zodat de stukjes kleiner worden en water er goed intrekt.
- Als het papier een paar uur of een hele nacht, heeft geweekt is het zacht genoeg om met de staafmixer, of in een blender, te worden fijngemalen. Het water laat je erbij.
- Tip: Laat het restant van de pulp in je blender vooral niet hard worden, maar maak hem direct schoon.
- Doe de natte pulp in een oude doek en vouw die dicht zodat je het water uit de pulp kunt wringen. Er komt behoorlijk wat vocht uit. Wring tot er bijna niets meer uitkomt, maar hij hoeft niet kurkdroog te worden.
- De pulp vormt door het wringen meteen een massa in de doek zodat er vrij weinig achterblijft als je deze openvouwt en de pulp eruit haalt.
- De droge pulp verkruimel je in een bak. Hier doe je bloem bij, een beetje op je gevoel. De pulp moet niet te kruimelig worden door de bloem. Je kunt altijd nog bloem toevoegen als het te nat blijft of er meer lijm bijdoen als de massa te droog wordt.
- Een scheutje witte azijn of een flinke schep zout erbij, zorgt ervoor dat je massa niet gaat schimmelen (vanwege de bloem) zodat je het wat langer kunt bewaren.
- Verkruimel, meng en kneed alles goed door elkaar.
- Maak een dikke portie behanglijm, ongeveer een zelfde hoeveelheid als de bloem, maar ook hier geldt dat je later altijd meer kunt toevoegen als dat nodig is.
- Kneed de lijm goed door de massa totdat je een egaal gekleurde, stevige, kneedbare klei krijgt. Te nat = meer bloem erbij. Te droog = meer lijm erbij.
- Probeer of je er een vaste vorm van kunt kneden, dan is je massa goed.
- Bewaar je klei luchtdicht afgesloten in een plastic zak of bakje in de koelkast, daar blijft het enkele weken goed. Geen idee hoelang ongeveer, bij mij is het altijd snel op.
Voor het potje hierboven heb ik een glazen pot bedekt met een dunne laag papierklei. Tijdens het aanbrengen, gebruik ik behanglijm om naadjes en randjes glad te strijken en tegen elkaar te duwen. De kop van het potje heb ik later gemaakt omdat ik nog niet wist wat ik er verder mee wilde gaan doen. Later iets toevoegen als de ondergrond droog is, is geen enkel probleem. Voor de zekerheid heb ik de kop met houtlijm op de pot bevestigd. Het potje krijgt nog een laagje verf voor de afwerking. Die foto plaats ik later nog.
Het duurt echt wel een paar dagen, afhankelijk van de dikte, voordat je papiermache klei droog is. De gedroogde klei krijgt een mooie textuur die lijkt op steen. Je kunt hem afwerken met verf en daarna vernissen zodat hij lang mooi blijft.
Veel plezier met kleien! Ik hoop dat je iets aan mijn recept en uitleg hebt. Maak er mooie, duurzame en gerecyclede kunstwerken mee!
Reacties
Een reactie posten