Half moon omslagdoek

halfmoon, omslagdoek, haken, heyleukDe volgende omslagdoek die ik haakte is een Half Moon omslagdoek. Deze heeft niet de typische punt aan de achterkant, maar een ronding aan de onderkant in de vorm van een halvemaan met 6 banen van stokjes.

Dit is het begin. Hier zie je goed hoe de verdeling van 6 velden gaat.

halfmoon, omslagdoek, haken, heyleuk

Dit is de halfmoon omslagdoek in zijn geheel. Ik heb hem afgewerkt met een schulprandje.

halfmoon, omslagdoek, haken, heyleuk

Je ziet hier heel mooi de gelijkmatige kleuring van de gemĂȘleerde draad.


De omslagdoek is ideaal als je geen punt aan de achterkant wilt, maar wel een warme rug en schouders. Daar is hij lang genoeg voor. Ik maakte hem 124 cm breed en 58 cm lang omdat deze voor een kleinere dame bestemd is.

Hieronder een korte beschrijving ervan:
Begin met 4 lossen, maak met een halve vast een cirkel
 1. 3 lossen (=1 stokje), haak 7 stokjes in de cirkel (8 stokjes totaal)
 2. 4 lossen,  1 stokje op het volgende stokje, 1 losse, 1 stokje op volgende stokje, herhaal tot je in totaal weer 8 stokjes hebt.
 3. 3 lossen, 1 stokje in eerste stokje, *1 losse, 2 stokjes op volgende stokje*, herhaal tot je 8 groepjes van 2 stokjes hebt.
 4. 3 losse, 1 stokje in volgende stokje, *2 losse, 2 stokjes in volgende stokje, 1 stokje in volgende stokje* herhaal tot je 6 groepjes van 3 stokjes hebt, eindig met 2 stokjes op de laatste 2 stokjes.
 5. 3 losse, 1 stokje in volgende stokje *2 losse, 2 stokjes in volgende stokje, 1 stokje op de volgende 2 stokjes* herhaal tot je 6 groepjes van 4 stokjes hebt, eindig met 2 stokjes op de laatste 2 stokjes.
Begin elke toer met 3 lossen, 1 stokje en 2 lossen. In elke toer meerder je met 1 stokje in het eerste stokje van elk van de 6 groepjes, 2 lossen tussen de 6 groepjes. Eindig altijd met 2 stokjes na de laatste 2 lossen. De 6 banen worden breder. De beide zijkanten blijven 2 stokjes. Zo blijf je doorhaken tot je omslagdoek de gewenste lengte heeft.

Reacties

 1. Mooi en lijkt me ook niet moeilijk om te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel. Klopt het zijn alleen maar lossen en stokjes. Als je het begin voorbij bent kun je lekker doorhaken. Het gaat nog vrij snel ook.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Raglantrui haken

Mouwloos vest haken

Vliegengordijn