Baktus sjaal

baktus, driehoeksjaal, sjaal, omslagdoek, haken, gehaakt, heyleukEen baktus sjaal is een driehoekige sjaal, maar dan vanaf een zijpunt gehaakt en niet vanuit het midden. Geen idee waar de naam vandaan komt. Je vindt hem in vele soorten en maten.
Deze das is gehaakt met blauw gemĂȘleerde acryl met hier en daar een zweem van groen erin. De sjaal begint en eindigt in een puntje. Naar het midden toe wordt hij breder.
Hij is versierd met kleine noppen en gehaakt in een half open patroon. De sjaal is 180 cm lang en 24 cm op het breedste punt. Ik gebruikte haaknaald 5 voor deze sjaal.


baktus, driehoeksjaal, sjaal, omslagdoek, haken, gehaakt, heyleuk

baktus, driehoeksjaal, sjaal, omslagdoek, haken, gehaakt, heyleuk


Deze sjaal stond al langer op mijn lijstje om te haken. Niet moeilijk om te doen en je kunt er echt heel veel mee. Ik schreef het patroontje ervan uit.

Baktus sjaal patroon

 1. Opzet 4 lossen, haak 2 stokjes in 4de losse van de haaknaald. Haak picootje met puff = 5 lossen, 1 puff in 3de losse van de naald, (3 omslagen en 1 x doorhalen als bij een stokje, doorhalen door alle 7 lussen), 1 losse.
 2. Hv in 4de en 5de losse onder de puff, haak de rest van de toer met vasten terug.
 3. Keer met 3 lossen, 1 stokje in de 2de vaste, 1 stokje. Meerder door 1 stokje op de eerste hv te haken. Haak picootje.
 4. Herhaal toer 2. Alle even toeren (teruggaand na het picootje) worden op deze manier gehaakt
 5. Keer met 4 lossen, sla 1 v over, 1 stokje, 1 losse, sla 1 v over 1 stokje op 1ste hv. Haak picootje.
 6. Herhaal toer 2
 7. Keer met 3 lossen, 1 stokje in de 2de vaste, stokjes tot de laatste vaste. Meerder door 1 stokje op de eerste hv te haken. Haak picootje.
 8. Hv in 4de en 5de losse onder de puff, haak de rest van de toer met vasten terug.
 9. Keer met 3 lossen, 1 stokje in de 2de vaste, stokjes tot de laatste vaste. Meerder door 1 stokje op de eerste hv te haken. Haak picootje.
 10. Hv in 4de en 5de losse onder de puff, haak de rest van de toer met vasten terug.
 11. Keer met 4 lossen, sla 1 v over, *1 stokje, 1 losse, sla 1 v over* herhaal tot op het laatste stokje. Haak picootje.
 12. Hv in 4de en 5de losse onder de puff, haak de rest van de toer met vasten terug.

Ga zo verder, herhaal toer 7 t/m 12.
Meerder telkens 1 stokje in de toer met stokjes op elke vaste, door voordat je aan het picootje begint 1 stokje in de 1ste hv van de vorige toer te haken.

Op elke heengaande toer eindig je met het picootje en keert terug met vasten.

Haak door tot de gewenste lengte en breedte van de halve sjaal. Vanaf het midden minder je als je een stokjes toer hebt door de laatste vaste niet als stokje te haken maar te beginnen met het picootje. Haak nu hetzelfde aantal toeren terug tot je nog maar 3 stokjes hebt. Hecht het werk af. Klaar is je sjaal!

Je kunt natuurlijk ook blijven meerderen zodat je een sjaal krijgt met maar 1 punt aan het begin. Ook heel leuk!

Meer haken? In deze boeken vind je leuke patronen.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Raglantrui haken

Mouwloos vest haken

Vliegengordijn