Tapestry gehaakte tas

tapestry, haken, yarn under, heyleuk, tas, schoudertasMijn eerste tapestry gehaakte tas is bijna klaar. Alleen nog een koord om door de knoopsgaten te halen en een band haken voor over je schouder, dan is hij echt helemaal klaar.

Ik ben er niet ontevreden over. De eerste poging ging fout omdat ik na de bodem met een dunnere haaknaald verderging. Al was het maar een halfje verschil. Stom natuurlijk omdat de omvang van de tas dan toch flink afneemt en taps toe begint te lopen. Dat was niet de bedoeling.
Dus alles uitgetrokken en met een dunnere haaknaald, 2,5 opnieuw begonnen. Nu ging het wel goed.

tapestry, haken, yarn under, heyleuk, tas, schoudertas

Leuk is het vooral om allerlei patroontjes te verzinnen om je tas mee te versieren. Hier en daar wat inspiratie opgedaan en op de computer het een en ander uitgeprobeerd. Wat een telwerk is dat, dat kan ik je wel vertellen. De patronen moeten gelijkelijk verdeeld worden over de hele tas aangezien hij rond is en ik een symmetrisch geheel wilde bereiken. Een enkele keer bleek ik toch ergens een steekje te hebben bijgemaakt of geminderd. Je moet echt wel goed blijven tellen en opletten met dit haakwerk. Dus ik heb af en toe wel weer een stuk moet uithalen om opnieuw te beginnen.

Deze tas haakte ik onder de 2 lussen van elke vorige vaste door, niet zoals de mochila methode onder  alleen de achterste lus. Ik gebruikte wel de yarn under manier om de draad door te voeren omdat dat net een mooier en strakker resultaat gaf. In de eerste bodem heb ik het uitgeprobeerd en het verschil gezien.
Omdat de katoen die ik gebruik best wel dik is, Pinqouin Esterel voor naald 3-5, heb ik maar voor 1 meeloopdraad gekozen. Daarmee heb ik toch een behoorlijk dicht en stevig geheel gekregen, ook door te haken met naald 2,5.

Een echt patroon heb ik er niet van. Je begint met de bodem en haakt in een spiraal dus zonder iedere toer met een halve vaste te sluiten en een opstapje te maken naar de volgende toer. Dat kan natuurlijk wel als je dat prettiger en mooier vind. Ik ben meer van het ga-maar-lekker-door haken, dus spiraalvormig.
De bodem is het lastigste omdat je én een patroon hebt én moet blijven tellen om te meerderen op de juiste manier. Ik wilde geen zes of achthoek krijgen zoals gebeurt als je steeds op dezelfde plaats meerdert, maar een echt rondje. Dan moet je dus telkens op een andere steek meerderen, wat dan weer wel moet passen in je patroon, dus veel tellen en ook in de gaten houden of je met een nieuwe toer begint.
tapestry, haken, yarn under, heyleuk, tas, schoudertas

Als je vindt dat je bodem groot genoeg is, dat bepaalt de omvang van je tas, dan stop je eenvoudig met meerderen. Vanaf dat moment begint je tas vanzelf de juiste vorm te krijgen en omhoog te lopen. Nu kun je beginnen met het gewenste patroon in de gewenste kleuren. Haak wel altijd met minstens 1 meeloopdraad. Dat zorgt voor de stevigheid van je tas. Een tapestry/mochila tas is namelijk echt heel erg vast en stevig en blijft zo rechtop staan. 
Begin je met 1 meeloopdraad, blijf dat dan ook het hele project volhouden omdat je anders duidelijk verschil in dikte te zien krijgt. Bedenk dat dus van te voren. Mijn patroontjes hebben steeds maar 2 kleuren nodig, maar heb je een patroon met 4 kleuren,  haak dan in alle toeren 3 meeloopdraden mee.

tapestry, haken, yarn under, heyleuk, tas, schoudertas

De 8 knoopsgaten maak je verdeelt over de hele cirkel door 5 lossen te haken, 4 steken over te slaan, verder haken in vasten en in de volgende toer 4 vasten om de lossen te haken. Haak dan nog een aantal toeren hoger zodat je een extra randje hebt en klaar is je tas!

Mijn tas moet nog een sluitkoord krijgen om door de knoopsgaten te rijgen en zo de tas te kunnen sluiten. Dat maak ik met de gebruikte kleuren op de kumihimo schijf. Dan krijg je een mooi rond en stevig koord. De draagband haak ik.

Update:
tapestry, schoudertas, haken, gehaakt, yarn under, heyleuk

Tadaa! Zo is hij geworden met Kumihimo koord en een gehaakte draagband!

Veel plezier met haken!Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken