Patroon portemonnee

Patroon van een gehaakte portemonnee aan een ketting

Omdat het zo'n leuk ding is en vrij simpel om te maken, heb ik een patroon van deze leuke portemonneetjes uitgeschreven. Je kunt variƫren in kleur en uiteraard ook in de steken die je gebruikt. Ik heb hier voor het bloemmotief gekozen omdat ze gaatjes daarmee redelijk klein blijven.
Voorkant van de portemonnee

Achterkant van de portemonnee


Begin met het maken van magische ring met 7 vasten. Sluit met een hv.
 1. Haak 3 lossen. Haak een bundel in de eerste vaste. (Bundel: haak een stokje maar haal alleen de eerste omslag door zodat er 2 lussen op je haaknaald blijven staan. Haak in dezelfde steek op die manier nog 2 stokjes die je niet helemaal afmaakt. Je hebt nu 4 lussen op je haaknaald. Sla om en haal deze alle vier door.) Haak 2 lossen. Haak op iedere vaste een bundel en 2 lossen. Aan het einde heb je 7 bundels. Sluit af met een hv.
 2. Haak 3 lossen. 1 bundel in de eerste opening van lossen, 1 losse, 1 bundel 2 lossen. Herhaal dit tussen elke opening van 2 losse van de vorige toer. Je hebt nu 14 bundels. Sluit af met een hv.
 3. Haak 3 lossen. 1 bundel in eerste losse tussen de 2 bundels van de vorige toer. 2 lossen, 1 bundel, 1 losse, 1 bundel, 2 lossen op de 2 lossen van de vorige toer. 2 lossen, 1 bundel, 2 lossen tussen de 2 bundels van de vorige toer. Herhaal dit om en om, dus telkens 1 bundel, 2 bundels tot je aan het einde van de toer bent. Sluit af met een hv.
 4. Haak 1 losse, haak nu 1 vaste op de bundel, 3 vasten op de 2 losse van de vorige toer, 1 vaste in de bundel, 1 vaste in de losse van de vorige toer, 1 vast in de bundel. Ga zo verder tot het einde van de toer. Sluit af met een hv.
 5. Haak 1 losse, 1 vaste op iedere vaste van de vorige toer. Sluit af met een hv.
 6. Haak nu het klepje. Haak 1 losse, op de volgende 18 vasten 1 vaste (of zo groot als je de klep wilt maken) Keer om.
 7. Haak 1 losse, een vaste op de vasten van de vorige toer. Keer om.
 8. Haak 1 losse, sla nu 1 vaste over, haak de toer verder af. Keer. Je mindert nu per toer een steek.
 9. herhaal toer 8
 10. herhaal toer 8
 11. Haak 1 losse, sla nu 1 vaste over, haak op de volgende vasten een vaste. Tel even uit hoeveel vasten je aan de andere kant hebt zodat je in het midden een knoopsgat kunt maken over 4 vasten heen. Haak 5 lossen, dit vormt straks je knoopsgat, steek in de vierde vaste van je knoopsgat in en haak vasten verder tot het einde van de toer. Werk je draad af.
 • Maak nu de voorkant van de portemonnee op dezelfde manier maar zonder de klep. Stop dus na toer 5. Knip je draad niet af!
 • Leg nu beide kanten op elkaar met de verkeerde kant binnen. Haak de beide zijden aan elkaar vanaf de klep. Haak rond tot je bij de andere kant van de klep bent.
 • Haak vasten om de klep heen, en 6 vasten om het knoopsgat (de lossen van de vorige toer) tot je weer bij het begin bent. 
 • Haak nu de ketting van lossen waaraan de portemonnee hangt. Je werkt dus door met dezelfde draad zonder af te hechten. 
 • Als je ketting lang genoeg is haak je hem vast aan de andere kant van de portemonnee, net onder de klep. Werk nu je draad af.
Klaar is je portemonneetje! Veel plezier ermee!Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Vliegengordijn