Freeform crochet
Freeform - vrije vorm - crochet waarin je helemaal los kunt gaan met haken!
Freeform had ik al eens gedaan met kralen en armbandjes met hele leuke resultaten. Nu dan met de haaknaald. Als je gaat zoeken op freeform crochet kom je toch nogal wat patronen tegen die je zou kunnen gebruiken om scrumbles te maken. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf bedenken. Scrumbles zijn losse stukjes die je gebruikt om je freeform project op te bouwen.Hieronder een paar voorbeelden:
Een eerste begin
Wat meer losse scrumbles
Aan elkaar gehaakt en nog wat bij gehaakt
Je kunt helemaal los gaan met het haken. Gebruik de steken, garen, naalden die je wilt en laat je fantasie de vrije loop. Op Youtube vond ik een paar schitterende voorbeelden van iemand die beelden probeerde vast te leggen in haar scrumbles. Echt heel mooi gedaan. Het is de moeite waard om eens een paar filmpjes te bekijken zodat je een idee krijgt wat er allemaal gedaan wordt. Er zitten ware kunstwerken bij. Je kunt er echt alles van maken.
Veel gebruikte steken zijn de bullionsteek, noppen, reliƫfsteken en gehaakte knopen. Ook kun je losse bloemen, blaadjes, vlinders, balletjes en open dopjes haken en die gebruiken om gaten in je werk op te vullen.
Dit is een deel van mijn scrumbles
Bullionsteek
De bullionsteek is vrij lastig te maken met een gewone haaknaald. Bullionsteek is een soort stokje maar dan met 3 of meer opwindingen over je haaknaald. Hier moet je in 1 keer je naald met lus doorheen halen zodat je een mooi staafje krijgt. Dat lukt misschien met 2 omslagen, met 3 ook nog wel, maar met 8 is een heel ander verhaal. Het is de kunst om dan niet te blijven haken in 1 van die lussen.Je vindt tal van voorbeelden van aangepaste haaknaalden en methodes om al die lussen netjes over je haaknaald te krijgen. Na wat probeersels ben ik voor de haaknaald met een stuk van een rietje eroverheen gegaan. Het rietje moet wel over de kop van de haaknaald passen en ook weer niet te dik zijn. Ik heb hiervoor een dunne haaknaald gepakt en een rietje van een drinkpakje, wat meteen een mooie bullion geeft. Zie de foto hieronder.
Bullionsteek met een rietje over de haaknaald
De opzetlus gaat over het rietje, net als de omslagen. Schuif het rietje een stukje naar voren zodat je nog genoeg ruimte hebt om de kop van je naald in de gewenste steek in te steken. Omslag maken en door de steek halen. Schuif nu het rietje over de kop van je haaknaald en trek voorzichtig je lus hoger door het rietje. Op die manier komt de lus vanzelf onder de omwikkelingen te liggen en krijg je een perfecte bullion. Schuif het rietje omhoog en maak de lus kleiner zodat je de steek af kunt maken met een omslag en een doorhaal.
Als je de slag te pakken hebt, zul je merken dat het rietje met de omslagen tegen je werk vastzit en je de naald losjes door je werk kunt schuiven, omslaan en doorhalen en de lus dan simpel door het rietje omhoog kunt trekken. Of probeer die andere bullionsteek, ik schreef er tutorial over.
Hieronder nog wat resultaten van het aan elkaar zetten van al die losse stukjes zodat je het werk ziet groeien:
Dat blauwe tussenstuk heb ik later verwijderd en het gat opgevuld met een grote bloem
Hieronder heb ik een papieren mal geknipt wat uiteindelijk de binnenkant van de tas moet worden, zodat ik een idee heb hoe groot mijn lap ongeveer moet worden. Handig, zodat je de juiste vorm kunt aanhouden bij het maken van bijvoorbeeld een tas.
Nog wat bloemen en een vlinder toegevoegd om de gaten te bedekken
Het is verslavend leuk om te doen en je kunt er hele leuke dingen mee maken. Ook handig om kleine restjes garen op te maken waar je eigenlijk niet veel meer mee kunt doen.
Haak er lekker op los en laat eens wat van je eigen werk in een reactie zien.
Reacties
Een reactie posten