Modge pod avontuur

Vernissen van papieren kralen.

Bij het maken van papieren kralen kun je niet heen om aflakken en vernissen om ervoor te zorgen dat ze mooi blijven en waterafstotend zijn. Op internet kom ik geregeld Modge pod tegen. Dat blijkt een lijm/vernis/lak te zijn met fantastische resultaten, alleen is hij vrij prijzig.
Je kunt hem echter ook zelf maken met eenvoudige, witte WATEROPLOSBARE lijm. Let er vooral op dat hij wateroplosbaar en/of verdunbaar is anders krijg je een harde klomp waarmee je niet kunt werken. Of gebruik behangplaksel voor hetzelfde resultaat. Ik ben hier uitgegaan van een iets ander recept.


We nemen de proef op de som
Meng een deel lijm met een deel water, luidt het recept. Ik heb hier minder water gepakt en in plaats van witte lijm, matte vernis van Action genomen. Deze is ook wateroplosbaar, lijmt en vernist. Hetzelfde wat Modge pod zou moeten doen.

Nu heb ik er ook een kleurtje aan toegevoegd. Waterverdunbare acryl verf. Gewoon om eens te kijken wat dat doet. Op internet vond ik een foto van iemand die al haar kralen onderdompelde in een lijm/vernis badje. Dat leek mij ook wel handig zodat je niet die 80 of meer kralen met de hand hoeft te verven. Iets sneller moet toch ook kunnen met hetzelfde resultaat. Bovendien kom op die manier de lijm echt overal en zouden de kralen steviger moeten worden. Logische gedachte, toch?

8:15 uur
Aldus alles gemengd in een glazen schaaltje. Niet in plastic, dan loop je het risico dat de verf er intrekt. En ook niet in aardewerk omdat de verf in de groeven kan gaan zitten. Glas dus. De kralen had ik al een een dunne draad geregen. Op mijn oase droogblok heb ik lange prikkers gezet waaraan de kralen als een soort waslijntje komen te hangen om te drogen.

Verf, vernis, water, mengen en kralen erin dopen

Het is even een geviezerik, maar het werkt en het gaat snel. Het vernis/verf/water mengsel heeft zich gelijkmatig over de kralen verdeeld. Met een dikke kwast heb ik de druipers er af gehaald en nu hangt alles te 'drogen' aan de stokjes.

Om ervoor te zorgen dat de papieren kralen niet aan elkaar gaan plakken tijdens het drogen, til ik ze met 2 prikkers regelmatig even op zodat ze los van elkaar komen en ze hopelijk ook los blijven.

Droogrekje

Losmaken van elkaar

Het zal wel even duren voordat het hele zaakje droog is. Een onderdompeling is nu eenmaal wat natter dan een lik met de kwast. De kralen drogen mat op omdat ik de matte lak van Action heb genomen. De tweede laag wordt een glanzende laag. Nog even afwachten wat het uiteindelijke resultaat wordt.

11.00 uur
De kralen zijn mooi opgedroogd en komen gemakkelijk los van de draad dankzij het tussendoor losmaken. Met de laatste lak heb ik hetzelfde trucje uitgehaald. Bijna dan. Niet op de draad, maar allemaal los in een glazen schaaltje gedaan en daar de vernis overheen gedaan, en roeren maar.

Kralen in de tweede laag vernis

Achteraf had ik ze beter met een kleine hoeveelheid per keer kunnen doen. Voordat al die 80 kralen op een prikker staan gaat er wat tijd overheen waardoor de laatste kralen doordrenkt zijn met vernis en zacht worden. Toch heb ik ze allemaal goed op de prikkers kunnen krijgen.

Drogen op een prikker


Waar ik niet vooraf over na heb gedacht is dat ik de prikkers had moeten insmeren met vaseline om ervoor te zorgen dat de kralen niet aan de stokjes blijven plakken. Jammer. Snel wat olie over de prikkers gedaan, gemengd en nu maar hopen dat ze na het drogen netjes los komen. Tot nu toe zien ze  er goed uit. Nu weer een paar uurtjes laten drogen.

12.30 uur
Ze zijn klaar. Een enkeling moet ik heel voorzichtig los duwen met een mesje, maar de meeste kralen kom vrij gemakkelijk van de prikkers af. Misschien heeft die olie toch geholpen ;) En ze glanzen heel erg mooi.

Ik moet zeggen dat het resultaat beter is dan ik had verwacht. Het zijn stevige kralen geworden met een mooi glanzende laag erop. De verf die ik aan de lijm heb toegevoegd geeft het gewenste resultaat. Een dunne, gele laag waardoor de ondergrond mooi doorheen komt. Precies zoals ik ze wilde hebben. Nu kan het rijgen weer beginnen!

Hoe je die kralen maakt vind je hier op een filmpje
.

Veel plezier met het maken van papieren kralen!

Meer weten over het maken van papieren kralen, kijk dan eens bij deze boeken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken