Weven met papier

Weven met papier

Van papieren kralen ben ik terechtgekomen bij gerolde papierstroken. Of wel: weven en vlechten met papier. Precies zoals je van riet of wilgentakken van alles kunt maken, kun je dat ook met gerolde papierstroken.
Wie heeft er als kind geen pijltjes gedraaid voor in de blaaspijp? Diezelfde methode gebruik je om lange smalle pijpen te maken. Met een lange sat├ęprikker of een dunne breinaald (2,5) om ervoor te zorgen dat de buis overal even dik is, kun je al aan de slag. En lijm uiteraard om het papier aan elkaar te kunnen plakken als het gerold is. Het is anders dan bij de pijltjes nu wel de bedoeling dat de beide uiteinden niet veel van breedte van elkaar schelen zodat ze in elkaar te schuiven zijn en te verbinden om ermee te kunnen vlechten.


Begin met het knippen van stroken. Kranten en tijdschriften zijn hier ideaal voor. Neem wel een dubbele pagina om een mooie lange buis te krijgen. Ik knip een krant in drie delen.


Leg je breinaald of sat├ęprikker op een hoek en begin te rollen. De hoek waarin je de prikker of breinaald legt is bepalend voor de lengte van de buis.

Probeer zo strak mogelijk te rollen zodat je een stevige gelijkmatige buis krijgt. 


Pas op het laatste puntje doe je wat lijm om het papier bij elkaar te houden. Meer is niet nodig. Haal nu voorzichtig de naald of prikker eruit en je eerste buis is klaar.


 En dit kun je dan gaan maken als je genoeg buizen hebt gerold:

Vlechttechnieken ga ik hier niet uitleggen. Op YouTube vind je genoeg duidelijke voorbeelden die heel goed te volgen zijn. Zoek op ROLLED PAPER of WICKER PAPER BASKET dan gaat er een wereld voor je open wat je allemaal kunt maken van deze gerolde papieren buizen.
Wil je een stevigere buis die je bijvoorbeeld nodig hebt als opstaande buizen voor een mand? Gebruik dan in plaats van 1/3 van een krant de helft zodat je buis dikker wordt. De stroken zijn hoe dan ook verrassend sterk, zeker als je ze daarna nog bewerkt.

Platte papierstroken

Met bredere papierstroken, hiervoor gebruik ik breinaald nr 5, kun je dit soort schaaltjes maken. In plaats van vlechten rol je deze platgedrukte stroken in elkaar zoals je dat ook doet met papieren kralen. Je cirkel wordt steeds breder. Hier een korte uitleg daarover.

Wil je omhoog gaan werken om een opstaande rand te krijgen, plak dan de stroken niet precies op elkaar, maar een stukje erboven zodat de rand steeds verder omhoog gaat. Je kunt er ook voor kiezen niet te lijmen, maar je schaal later voorzichtig met je vingers in model te duwen. Het gevaar bestaat wel dat de grote schijf die zo ontstaat gemakkelijk uit elkaar kan vallen, en dan moet je opnieuw beginnen. Ik heb de opstaande randen direct op elkaar gelijmd. De bodem niet, die heb ik eerst in model geduwd en later gelijmd.


Op internet vind je verschillende voorbeelden en ook verschillende technieken om de platte stroken te maken. Je hoeft ze niet per se te rollen, maar kunt ook stroken vouwen. Die methode vind ik zelf niet zo prettig omdat het papier bij het rondvouwen zich niet altijd even goed gedraagt en de neiging heeft om schuin te gaan. Misschien ligt dat aan mijn manier van vouwen, maar ik gebruik liever de gerolde bredere stroken en maak die plat met een gladde pen voordat ik ze gebruik.
Ook voor dit soort schalen, vazen en tal van andere dingen die je op deze manier kunt maken, vind je op Pinterest en YouTube (coiled paper) heel veel voorbeelden.

Afwerking

Hoe je ook begint en wat je er ook van maakt, je moet het nog afwerken om ervoor te zorgen dat het papier na het drogen van de lijm stevig genoeg is en blijft. Grote stukken kun je bewerken met behangplaksel zodat het behoorlijk stevig wordt. Niet te nat maken anders zakt je werk in, maar met een kwast de lijm verdelen over het oppervlak. De behanglijm kun je al vermengen met verf of witte hobby voorstrijk van bijvoorbeeld Action zodat je stuk meteen een kleurtje krijgt. Kleinere stukken kun je ook direct verven met acrylverf. Hiervoor gebruik ik hobbyverf, dus niet de verf die je gebruikt voor kozijnen!

maken van gerolde papierstroken

Laat alles goed drogen voordat je de volgende laag aanbrengt. Ik bewerk de stukken na het verven met matte of glanzende hobby vernis om het nog steviger en spatwaterdicht te maken. Bovendien verkleurt de verf dan niet door de zon.
Veel plezier met rollen en het maken van je eigen manden, schalen, bomen, beestjes of wat dan ook!

P.s. Op mijn YouTube kanaal heb ik bij de afspeellijsten een aantal leuke en leerzame voorbeelden verzameld. Je vind ze onder rolled paper.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken