Vuilnisbak van papier

vuilnisbak van papier, door HeyLeuk

Een vuilnisbak van papier, om papier in te doen

Hoe ironisch, maar hij is wel mooi gelukt. Ik kreeg de vraag om een grote vuilnisbak te maken ter vervanging van een rieten mand.
Deze mand is gemaakt van oude Margrieten. Ik heb een speciaal adresje van iemand die tassen vol met oude tijdschriften heeft liggen. Elke keer neem ik er een paar mee. Zij blij dat die tassen langzaam leger worden, ik omdat ik weer verder kan met leuke projecten.


De bodem van de mand


vuilnisbak van papier, door HeyLeukVoor deze mand met een ronde bodem neem je 8 keer 4 pijlen. Hier omheen ga je dubbel weven. Net zolang tot de gewenste grootte van de bodem is bereikt.
Je begint met 4 pijlen bij elkaar. Als de afstand tussen de groepjes pijlen ongeveer 2- 2,5 cm is ga je ze afsplitsen naar 2 en nog later naar 1 zodat de bodem steeds groter wordt.

Let er wel op dat je overal hetzelfde aantal windingen gebruikt anders wordt de cirkel niet mooi rond. Markeer de beginpijl met een kleurtje of knijper.

Als hij groot genoeg is beginnen we met de opstaande rand, de zijkant van de mand. Hiervoor draai je de cirkel om, vouw de pijlen om de naastliggende pijl zodat je een mooie afwerking van de bodem krijgt en de overgang netjes verloopt. Daarna begin je weer te weven met 2 pijlen.

De zijkant, vormen van de mand

Om ervoor te zorgen dat de opstaande rand overal in de juiste hoek omhoog gaat, gebruik ik meestal iets als binnenmaat waar je omheen gaat weven zodat je mand de gewenste vorm krijgt. Voor een rechtopstaande rand gebruik ik lange prikkers die naast de pijlen worden gezet. Hiermee zorg je ervoor dat je de pijlen niet te ver naar buiten of naar binnen buigt tijdens het weven. Een voordeel van de prikkers is dat je ze steeds verder omhoog kunt trekken als de zijkant hoger wordt. Die prikkers haal je er later natuurlijk weer uit.

Om de zijkant van deze mand iets naar buiten te laten lopen, heb ik hier gebruik gemaakt van zowel prikkers als een vorm in de mand. Het is weleens even zoeken  naar een passende vorm. Handiger is dan ook om vooraf een vorm te nemen en je daarop te richten wat de grootte van de bodem betreft. Helaas denk ik daar meestal pas aan als ik aan de zijkant begin.

vuilnisbak van papier, door HeyLeuk

Nu kun je om je vorm heen gaan weven tot je de mand hoog genoeg vindt. Voor de afwerking van de rand kun je kiezen voor diverse opties. Ik heb ze naar onder gebogen, over de naastliggende pijl heen. Daarna iets lager naar binnen steken, de boel goed lijmen en het restant van de pijl afknippen als de lijm helemaal droog is.

vuilnisbak van papier, door HeyLeuk

Afwerking

Voor de afwerking gebruik ik behanglijm. Daarmee pap ik de mand helemaal in zodat de verbindingen tussen de pijlen steviger worden en tegen elkaar gaan zitten. Als deze lijm goed droog is - de volgende dag - vernis je de boel zodat het papier niet gaat verkleuren en het geheel nog steviger wordt.
En klaar is je mand!

Deze mand kun je ook leren maken op een workshop.

In dit boek vind je meer over de techniek. Wat je met riet kunt, kun je ook met papier.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken