Havermoutbrood bakken

havermoutbrood bakken
Havermoutbrood 

Geen volkorenmeel meer in huis en toch een brood willen bakken?
Gelukkig had ik nog wel bloem en havermout. Misschien dat je daar ook een lekker brood van kunt maken. Ik ga het gewoon proberen. Op internet vond ik een aantal recepten, maar natuurlijk met ingrediënten die ik niet wilde gebruiken zoals karnemelk (veganist hè). Ook een vervanger heb ik niet in huis.

Vandaar dat ik mijn normale recept erbij heb gepakt. Geen zuurdesem meer. Enige tijd geleden is mijn desempje gestorven en ik had eigenlijk geen zin meer om opnieuw te beginnen. Daarom ben ik terug gestapt op de droge gistzakjes die je in de supermarkt vindt.


Wat heb ik gebruikt: 

250 gram havermout
750 gram bloem
7 gram gedroogde gist
10 gram olie
60% hydratatie is 590 gram water (+ 10 gram van de olie)
5-10 gram zout, of meer naar smaak

Zoals je ziet voeg ik er nu wel olie aan toe. Dat houdt het brood net wat langer vers. Het wordt minder snel taai, wat wel zo lekker is.

10 minuten mixen met de standmixer of 20 minuten kneden met de hand. Laten rijzen tot de hoeveelheid minstens verdubbeld is. Meestal laat ik het een uur of 2 staan.

havermoutbrood bakken
Het deeg voelt iets vochtiger aan dan met mijn normale hydratatie van 67% met volkoren meel. Is jouw deeg iets te vochtig? Vouw het dan na 20 minuten rusten een keer en leg het weer weg. Je zult merken dat het deeg dan meteen al wat steviger is geworden. Zoals in het zuurdesem-recept wordt beschreven.
 
Na het rijzen kun je je deeg gaan vormen. Niet kneden, maar vouwen! Verdeel het in 2 stukken zodat je er 2 broden van kunt bakken. Hoe ik dat doe, kun je ook weer lezen in het zuurdesem-recept bij dag 8.
Tijdens het vouwen van je deeg, merk je al snel of het deeg werkt en goed op spanning komt. Als het erg plakkerig is kun je het beter afbakken in een vorm omdat het anders uitvloeit op de bakplaat en je een plat brood krijgt.

Laat het deeg ook nu weer een uur rijzen, het moet dan weer verdubbeld zijn in omvang. Als het zover is kun je het afbakken in de oven, al dan niet voorverwarmd, op 180 graden (hetelucht) en 50-60 minuten.

Ik ben heel benieuwd hoe dit brood zal smaken!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken