Seitan of vegan vleesvervanger

seitan, vegan vleesvervangerJe eigen vegan burger maken

Je kunt kant-en-klare vegan of vegetarische burgers en vleesvervangers in de winkel kopen. Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Sinds ik tarwegluten of glutenmeel heb ontdekt, was het nog nooit zo eenvoudig en lekker om het zelf te maken. En met het recept hieronder, gaat het ook nog eens heel erg snel. Al wat je nodig hebt is een magnetron en een stoomschaal, dan is je vegan vlees in 5 minuten klaar!

In deze blog vind je nog wat tips voor het garen in de magnetron.

Wat heb je nodig?

3 eetlepels Tarwegluten of glutenmeel
2 eetlepels Havermout vlokken
1 eetlepel Edelgist of gistvlokken (voor de vitamientjes en de lekkere smaak)
100 gram Bruine bonen / kikkererwten / witte bonen / erwtjes / of andere massa
1 eetlepel olie
100 mm water
Kruiden naar smaak
Zout naar smaak, of bouillonpoeder of Ketjap- sojasaus

seitan, vegan vleesvervanger

Dit recept is voldoende voor 2 grote burgers, worstjes of welk vorm dan ook.

De bonen kunnen eender wat voor bonen zijn. Je kunt ze zelfs vervangen door noten of een andere groentemassa.
Prak ze fijn, eventueel in de foodprocessor als je een fijnere structuur wilt krijgen. Er mag ook best een bite in blijven zitten. Ik prak ze meestal met een vork fijn.
Doe er nu de droge producten bij zoals de 3 soorten meel en de kruiden. Meng dit met een vork door elkaar. Het hoeft niet plakkerig te worden. De droge massa vermengt het beste zonder al te veel vocht erbij.

Als alles goed is gemengd, doe je er de olie bij. Roer met een vork alles goed door elkaar. Voeg nu het water erbij. Opnieuw alles met de vork goed vermengen zodat al het meel wordt opgenomen. Als je een vochtige (bonen)massa hebt, begin dan met wat minder water zodat het geen papje wordt.

Als het water helemaal is opgenomen door het meel en goed vermengd met de rest van de ingrediënten, kun je gaan kneden. Kneed het hele deeg goed door. Dat mag best 2 minuten duren zodat het geheel steeds steviger wordt en een beetje een vleesstructuur krijgt. Is het te droog, voeg dan een beetje water bij. Te nat, doe er dan nog wat tarwegluten bij. Als het goed is, wordt je deeg nu stevig en een beetje draderig. 

Je massa is nu klaar om gevormd te worden. Maak er balletjes van, een worstje of een burger. Je kunt ook een grote plak maken en die na het garen versnijden tot kleinere stukken. Of in dunne plakken snijden om zo te bakken.

Voor het gemak noem ik het een burger. Die is nu klaar om gegaard te worden. In principe kun je deze burgers nu direct in de koekenpan bakken en laten garen. Bak ze dan minstens tien minuten en zorg dat ze niet te dik zijn.
Het garen van de binnenkant bereik je het beste in een oven of stoomoven. Dat duurt een minuut of 30.

seitan, vegan vleesvervanger

Een snellere manier is de magnetron en een stoomschaal met wat water onderin en deksel erop (stoomgat open). 5 minuten op vol vermogen is voldoende om de burgers goed gaar te krijgen. Als je ze nu uit elkaar trekt of snijdt, zie je meteen dat er een draderige structuur is gevormd. Als je erop drukt voel je ook dat ze mooi stevig zijn geworden. Je kunt ze nu afbakken om er een mooi bruin korstje aan te geven. De binnenkant is al gaar, dus hoeven ze nog maar een paar minuten in de pan om een kleurtje te krijgen.

seitan, vegan vleesvervanger 

In de magnetron gegaarde worstjes

 seitan, vegan vleesvervanger 
Met een mooie draderige structuur

Je kunt er ook stukjes van snijden die je los opbakt zoals je met kipstukjes zou doen. Of bak het geruld op als gehakt.
Ik heb geen fritespan, dus hoe deze burgers zich gedragen in het vet, weet ik niet. Het is het proberen waard en zal best smaken.

seitan, vegan vleesvervanger
seitan, vegan vleesvervanger
Zijn je burgers een beetje te flauw uitgevallen, marineer ze dan of bak ze in een pittige woksaus.

Eet smakelijk!

Meer veganistische recepten? Kijk hier dan eens:

Reacties

  1. Variatie op een recept als je een keer geen kikkererwten, bonen of wat dan ook wilt gebruiken:
    Met alleen glutenmeel, havermout en gistvlokken. Vermeng het meel met een vork met olie, water, kruiden en/of soyasaus en meng het goed door elkaar. Een minuut of twee kneden als het goed vermengd is, garen in de stoomschaal in de magnetron. Snijd en trek er nu stukjes van. Deze kun je opbakken in een roerbakschotel. Lekker als saté.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Raglantrui haken

Mouwloos vest haken

Vliegengordijn