Vogels voeren

voersilo zelf maken, vogels voeren
Vinden jullie het ook zo heerlijk om naar vogeltjes in de tuin te kijken als ze eten aan het zoeken zijn? In de bomen in onze tuin nestelt ieder jaar wel een koppel merels of duiven. In de boom die voor het raam staat, waarachter ik zit te schrijven of te knutselen, hangen diverse vetbollen, notenslingers, een vogelpindakaas-pot en een zelfgemaakte voersilo.

Vogels kunnen net als in de winter ook in het voorjaar wel iets extra's gebruiken. Veel zaden zijn er op dat moment niet meer, en ze hebben energie nodig voor het nestelen.

Die voersilo maakte ik zelf. Op het moment dat ik er namelijk een nodig had waren ze natuurlijk overal uitverkocht. En het is bovendien simpeler om zo'n ding te maken dan je zou denken.

Veel heb je ook niet nodig.
  • Een lege plastic fles met schroefdop. Zelfs een flesje van 50 ml volstaat al.
  • Een plastic deksel of een onderzetschaaltje van een bloempot, zolang het maar groot genoeg is voor een vogeltje om op te zitten en er zaadjes op kunnen vallen. Met een opstaande rand is helemaal ideaal.
  • Een schroef van roestvrijstaal, een revetje en een moer.

Maak eerst een gaatje in het midden van de flesdop. Het moet groot genoeg zijn om je schroef doorheen te kunnen draaien.

Maak een gaatje in het midden van het schaaltje, groot genoeg voor de schroef. Het revetje zorgt er vervolgens voor dat je schroef niet door het gaatje van het schaaltje schiet als het iets te groot is.
Maak nog een aantal kleinere gaten langs de randen en in het midden van het schaaltje waar water langs weg kan stromen zodat het geen waterbakje wordt als het heeft geregend.

Draai de schroef door het schaaltje, door de dop en plaats de moer op de schroef. Aandraaien en het grootste deel van het werk zit erop.

voersilo zelf maken, vogels voeren

Maak nu aan 4 kanten een gat in het flesje, een centimeter of 4 boven de dop. Groot genoeg zodat een vogeltje er met zijn snavel zaadjes uit kan pikken. Niet te hoog maken, hij moet immers vanaf het schaaltje in de gaten kunnen pikken om de zaadjes eruit te kunnen halen. En er moeten zaadjes doorheen kunnen vallen die op het schaaltje blijven liggen.

Maak een paar centimeter onder de bodem van je flesje nog twee gaten tegenover elkaar, maar dan een heel stuk kleiner. Hier moet een draad doorheen kunnen om het flesje aan op te kunnen hangen. Dit kun je met ijzerdraad doen of met stevige draad die niet te snel breekt. En klaar is je voersilo.

Vul nu het flesje met zaad. Niet te veel anders zou het bederven en dat is ook niet de bedoeling. Doe er wel genoeg in zodat het een eindje boven de voedergaten gevuld is.

Draai de dop met het schaaltje eraan vast op de fles, zorg dat hij goed dicht zich zodat het niet uit elkaar kan vallen, en hang je voersilo op in een boom.

Hieronder vind je een filmpje waar ik deze handige manier vond:
Het genieten kan beginnen. Het duurt misschien een paar dagen voordat de vogels in de gaten hebben wat de bedoeling is, maar als ze het eenmaal hebben ontdekt hoe het werkt, wordt er grif gebruik van gemaakt!


Wil je weten wat voor vogels je in de tuin hebt?


Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken