Kettingen van papier

kettingen papieren kralen
Omdat er tijdens de laatste workshop veel vraag was naar kettingen van papieren kralen, ben ik weer aan de slag gegaan met het maken daarvan. Eerst kralen maken uiteraard, zonder kralen geen kettingen. Deze zijn echt van papier, al zou je dat niet zeggen als je ze ziet en voelt.
Deze kralen heb ik gemaakt van oude tijdschriften zoals Margriet en zo. Dat is fijn papier om tot kraal te verwerken.
Hoe je precies dikke kralen van papier maakt, leg ik uit in dit blog.

Meer van dit soort kettingen vind je hier.

De kralen die ik in deze ketting heb verwerkt, bestaan uit 10 stroken papier van 2 cm breed. Hoe je die kralen draait, leg ik in onderstaand filmpje uit. Meer weten over het maken van papieren kralen, kijk dan eens bij deze boeken.


Je kunt er voor kiezen de kralen naturel te laten en de kleuren van het papier te gebruiken, maar je kunt ze ook een kleurtje geven door middel van niet-watervaste stiften of acrylverf.
Ik heb de grote kralen met blauwe acrylverf afgewerkt nadat deze op de gewenste kleur was gebracht door te mengen. De verf vermeng ik meteen met glans vernis zodat de kralen ook direct zijn afgewerkt. Maak niet te veel verf aan, je hebt echt niet veel nodig. De verhouding verf en vernis is ongeveer half om half.
De kleine kralen van de eerste ketting zijn in de kleuren van het gebruikte papier gelaten. Voor de kleine kralen heb ik 5 stroken van 1 cm gebruikt.

kettingen papieren kralen

Een handigere en veel snellere manier om de kralen te vernissen en/of te verven is ze even in een vernis/verfbadje te dompelen. Niet te lang, ze moeten niet doorweekt worden. Omdat het mengsel op die manier direct alle randjes vult, hoef je ze dan maar één keer te bewerken.
Rijg de kralen eerst op een dunne synthetische draad en knoop hem aan elkaar. Zorg er wel voor dat je voldoende garen overhoudt om de kralen te verschuiven tijdens het drogen. Zoals je op onderstaande ziet heb ik genoeg ruimte overgehouden.

kettingen papieren kralen

Ik hang de kralen meestal met behulp van lange prikkers aan een kastje boven het aanrecht zodat de druppels die eraf vallen gemakkelijk te verwijderen zijn. Omdat het papier is, trekt het verf/vernis mengsel er vlot in en zijn ze snel droog. Als de kralen aan de buitenkant droog zijn, verschuif je ze op de draad om te voorkomen dat die tijdens het drogen van de binnenzijde, wat iets langer duurt, aan de draad vast komen te zitten.

kettingen papieren kralen

De bruin-witte kralen van deze ketting zijn gemaakt van 10 stroken papier van 2 cm breed. De bovenste strook is bruin. Omdat de onderliggende stroken wit of een andere kleur hebben, krijg je dit streepeffect.
De kleinere tussenkralen zijn van hout gemaakt.

En deze ketting die langer is geworden: een dubbele ketting met grote en kleine kralen in blauw en diverse tinten van het papier.
kettingen papieren kralen

Van de laatste overgebleven kralen lukte het om nog een fraaie, korte ketting te maken.

kettingen papieren kralen

Voor alle kettingen heb ik een sluiting gemaakt met een knoop of kraal en een lusje van kleine kraaltjes om erdoorheen te steken.

Veel plezier met het maken van je eigen kettingen! 

Meer weten over het maken van papieren kralen, kijk dan eens bij deze boeken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken