Ovale papieren kralen maken

Hoe maak je deze fraaie ovale papieren kralen? Heel eenvoudig. Als je weet hoe je normale papieren kralen maakt, lukken deze ook. Die mooie halsketting is het uiteindelijke resultaat.
Onderstaande kralen heb ik gemaakt van gewoon A4 papier. Knip of snijd met een papiersnijder rechte stroken van 1 cm breed. Om de hele kraal gelijk van vorm te houden, leg je 3 vellen A4 op elkaar. Houd elk setje van 3 stroken apart zodat je er zeker van bent dat je complete kraal overal even groot is.

Gebruik 1 strook om een kraal te rollen. Voor deze kralen heb je steeds 2 kralen nodig. Gebruik nu de 3de strook die je nog over hebt van deze set, om van de 2 ronde kralen naast elkaar een ovale kraal te maken. Dat is alles. Op de foto hiernaast zie je de 2 kralen duidelijk zitten. 
Op deze manier kun je een ovale kraal maken. Je kunt deze kralen gebruiken als tussenkraal als je met 2 draden een armband of ketting wilt maken. Ik heb maar 1 opening van de kralen gebruikt om er een halsketting van te maken. 
Je kunt zelfs 3 kralen gebruiken om een grotere kraal te krijgen. Of zet een grote en een kleine kraal aan elkaar zodat het ovaal aan de ene kant smaller wordt. Genoeg mogelijkheden om er iets moois van te maken.

De witte kralen krijgen een gekleurde buitenkant. Dat doe ik op een manier waarbij je maar heel weinig papier nodig hebt. Voor deze kralen heb ik inpakpapier gebruikt. Neem dun papier zodat het gemakkelijk om de kraal heen te vouwen is en goed blijft zitten.


Meet voor elke kraal apart een dun strookje af zodat je zeker weet dat het niet te breed of te smal wordt, maar precies eromheen past.

Knip het strookje uit, smeer het aan een kant in met lijm en leg het om je kraal. Voorzie de andere kant van lijm en maak de kraal verder af. Let erop dat het strookje mooi aansluit en nergens een bobbel of kreuk vertoont.
Voor deze kralen heb ik een strookje van 4,5 cm breed nodig. Door steeds aan dezelfde kant een strookje te knippen van ongeveer 1 cm, sluiten de kralen aan in het patroon als je dat zou willen.
Op deze manier werk je alle kralen af. 

Bewerk ze na het drogen van de lijm met vernis.Deze kralen heb ik niet op een dunne draad geregen en daarna ondergedompeld in een vernisbad. Ze zouden op die manier bij het drogen aan elkaar komen te zitten waardoor je ze niet ongeschonden los kunt krijgen. 

Ik heb ze daarom stuk voor stuk op een prikker gezet. De prikker is eerst ingevet met vaseline om vastplakken te voorkomen. Hierna dompel je de kraal onder in een vernisbadje en prikt ze op een met papier of aluminiumfolie afgedekt oaseblok om ze goed te laten drogen. 

Door de kraal heel even onder te dompelen in plaats van met een kwast te bestrijken, kan het vernis ook in de zijkant van de kraal trekken en wordt deze steviger. 

Het maken van deze kralen is een arbeidsintensief gebeuren, maar het resultaat mag er dan ook zijn.


Meer weten over het maken van papieren kralen? Kijk dan ook eens bij deze boeken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken