Herenvest haken 2.0

herenvest haken
Na het eerste herenvest ben ik aan een tweede begonnen. Dezelfde kleur, dezelfde wol en vrijwel hetzelfde patroon, maar toch net weer een anders. Dit keer haak ik de sjaalkraag er direct aan vast. En de mouwen krijgen een ander patroon dan de panden. Hieronder heb ik het patroon uitgeschreven.


Nodig:
Haaknaald 4 en 4,5
8 tot 9 bollen garen van 100 gram (Saskia)
Maat L
5 knopen

Gebruikte haaksteken:
Lossen = l
Stokjes = st
Reliëf stokjes = rst waarvan rst voor en rst achter (bij een reliëf stokje steek je niet in het stokje van de vorige toer, maar haak je OM het stokje van de vorige toer. rst voor: aan de voorkant eromheen, bij rst achter, aan de achterkant eromheen.
Dubbele reliëf stokjes = drst, een dubbel stokje, maar dan in reliëf haken zoals hier boven.
Halve stokjes = hst

Boordsteek:
tr 1 - Haak stokjes op een ketting van lossen. Keren.
tr 2 - 2 l, [1 rst voor, 1 srt achter] herhaal tot einde. Keren
tr 3 - haak de rst zoals ze zijn zodat je verticale ribbel krijgt. Om en om voor en achter.

Streeppatroon:
tr 1 - [3 st, 1 drst voor], herhaal de hele toer. Keren
tr 2 - 3 l, [3 st, 1 drst achter (op het vorige drst)] herhaal de hele toer. Keren
De verticale strepen ontstaan dus alleen aan de VOORKANT van je pand. De achterkant is glad.

Granietsteek (voor de mouwen)
[1 v, 1 l, steek overslaan, 1 v] Herhaal
De 2de toer haak je 1 v in de losse van de vorige toer, 1 l, steek overslaan, 1 v.

Halsboord (beide voorpanden)
11 steken totaal die je gebruikt om het halsboord te maken. Haak reliëfstokjes, maar nu over alle 11 steken drst voor, ook in de teruggaande toer. De volgende steek is een drst achter. Hierna ga je verder met het streeppatroon.
Het andere pand haak je over die 11 steken drst achter, ook in de teruggaande toer. De volgende steek is een drst voor. Hierna ga je verder met het streeppatroon.

Kijk voor handige haaktips ook eens hier.

Achterpand


Begin met een boord in boordsteek en haaknaald 4.
Opzet 97 l
tr 1 - begin in 3de losse van de opzet. Haak met stokjes terug. Keren
tr 2 - haak boordsteek over 7 toeren.

Ga verder in het streeppatroon. Ik heb niet geminderd voor de armsgaten. Mijn achterpand is recht gehaakt. Ook de halslijn is recht.
Haak 69 toeren in het streeppatroon of tot je de gewenste lengte hebt bereikt.

Voorpand


Opzet van 57 lossen met haaknaald 4
Boordsteek 7 toeren (let op: het linkervoorpand krijgt een knoopsgat in de 2de toer)
Let op! Je haakt nu een linker- en rechtervoorpand. We haken de halsboord direct vast aan het voorpand, dus ook de knoopsgaten.
Ik laat de halsboord pas na die 7 toeren boordsteek beginnen.

Het patroon blijft streeppatroon, maar de eerste (of laatste voor het andere voorpand) 11 steken haak je als halsboord in een horizontaal streeppatroon zoals hierboven bij Halsboord staat beschreven.
In het linkervoorpand komen de knoopsgaten te beginnen bij de 2de toer van de boordsteek. Maak het knoopsgat op 4 steken vanaf het begin door 2 stokjes over te slaan en daarvoor in de plaats 2 lossen te haken. De volgende toer haak je er 2 stokjes in.

herenvest haken

Knoopsgat:
Deze komen in het midden van de halsboord. Haak eerst 5 drst, dan 2 lossen. Sla 2 drst over. 4 drst. Bij de teruggaande toer haak je in de lossen 2 stokjes (geen dubbelstokjes). Verdeel de 5 knoopsgaten gelijkmatig over het halsboord. Laat er steeds 10 toeren tussen vanaf het eerste knoopsgat.

Ook in de voorpanden worden geen minderingen voor de mouwen of de halslijn gemaakt.
Na 69 toeren in streeppatroon, gelijk aan het achterpand, gaan we de halsboord verder haken. Als je aan de mouwkant bent geëindigd, haak je in de 20ste steek- de 2de reliëfstreep vanaf de halsboord - je draad weer aan. Haak dit deel in hetzelfde patroon nog 7 toeren verder. Dit deel naai je later aan de halslijn van het achterpand vast.

Naai of haak de achter- en voorpanden aan elkaar. Laat voor de armsgaten een ruimte van 27 toeren open. Laat voor de hals op het achterpand een ruimte van 16 cm over. Hierop naai je halsboord vast aan de buitenkant van het achterpand. Doordat je hem omslaat, zie je de naad later niet meer.

Mouwen

De mouwen worden direct vastgehaakt aan het voor- en achterpand. We haken rond.
De mouwen worden in granietsteek gehaakt. Omdat dit een vrije dichte streek is, gebruiken we nu een grotere haaknaald nr 4,5 zodat de mouw niet te stijf wordt.
Haak in elke lus van de stokjes: [1 vaste, 1 losse] langs de mouwlijn van het voor- en achterpand over 27 toeren aan beide zijden = 108 steken.
Haak rond, maar markeer wel de oksel omdat in die lijn de minderingen worden gemaakt.
Na 5 toeren gaan we elke 2de toer 1 steek minderen in rechte lijn met de oksel. Minder door je haaknaald door 2 losse-openingen te halen, haak een vaste, 1 losse, ga verder in de volgende losse-opening.

Na 29 toeren gaan we in elke 3de toer 1 steek minderen. Blijf doorgaan tot je nog 77 steken hebt.
Haak dan verder tot 95 toeren zonder te minderen.
Minder vanaf de 96ste toer 1 steek en daarna nog 2 keer in elke 3de toer tot 74 steken en 105 toeren.

Haak in de volgende toer alleen vasten en minder 22 steken verdeeld over de toer door een steek over te slaan. (52 steken) Eindig met een halve vaste in de eerste steek. Je blijft rondhaken, maar vanaf de volgende toer telkens met een opstapje van 2 lossen en eindig met een halve vaste zodat je een mooie, rechte boord krijgt.
Ga nu verder met haaknaald 4. Haak 2 losse, dat is je eerste stokje, daarna op elke vaste een reliëfstokje, voor en achter zoals je de boordsteek begint. Eindig de toer met een halve vaste in de opzetlossen. Haak 10 toeren in totaal in boordsteek.

herenvest haken

Meer vesten en sjaals haken met dit boekje van HeyLeuk


Reacties

Populaire posts van deze blog

Raglantrui haken

Mouwloos vest haken

Vliegengordijn