Seitan stomen of in de magnetron

Seitan stomen of in de magnetron
Na enige tijd seitan te hebben gemaakt in de magnetron, ben ik nu het verschil aan het uitproberen met stomen en de magnetron. Ik maak dezelfde burgers uit het vorige recept, maar dan 2 keer zoveel.
De ene portie, 2 burgers, gaat in een pan met daarin een stoomrooster. De andere portie gaat in de magnetron en wordt gegaard volgens een bepaald schema.


In mijn geval is de hoogste stand van de magnetron 1000 watt.
In de magnetron gebruik ik een stoomschaal met een deksel met een stoomventiel erin. Onderin de schaal zit een laagje water. De burgers liggen in een mandje waardoor de seitan niet in aanraking met het water komt.
Seitan stomen of in de magnetron

Seitan stomen of in de magnetron

Magnetron versus stoompan

Het schema voor de magnetron is:
2 minuten hoog niveau
2 minuten rust  - draaien van de burgers
2 minuten hoog niveau
2 minuten rust
2 minuten hoog niveau

De burgers die uit de magnetron komen zijn uiteraard eerder klaar. Ze rijzen niet en voelen stevig aan, maar niet droog, wat voorheen nog weleens gebeurde als ik ze meteen 5 minuten liet garen in de magnetron. Je kunt de burgers bakken en eventueel nog verder met kruiden op smaak brengen.

Seitan stomen of in de magnetron

Stoompan

De stoomtijd in de pan op het fornuis is 30 minuten.
Laat het water eerst koken. Je hoeft geen bouillon of wat dan ook te maken omdat de burgers boven het water komen te liggen. Ik heb het rooster van wat aluminiumfolie voorzien zodat ze er niet aan kleven en er niet doorheen kunnen vallen. Het rooster dat ik gebruik is namelijk geen echt stoomrooster, maar een ijzeren inzetrooster voor een airfryer. Ik heb geen zin om weer een speciale pan aan te schaffen. Het ijzeren rooster past prima in de pan en zou hetzelfde effect moeten geven als een stoommandje of vergiet dat je in een pan hangt.

De burgers uit de stoompan zijn gerezen. Ze zijn luchtiger dan de burgers uit de magnetron. De structuur is goed, lekker mals en de smaak is goed.

Seitan stomen of in de magnetron

Seitan stomen of in de magnetron


Conclusie:

  • Het maken van seitan gaat sneller dan in de stoompan
  • De structuur is goed, steviger dan uit de stoompan
  • De smaak is prima
  • Ze zijn niet te droog
  • De magnetron is een goed en snel alternatief om je eigen seitan te maken
  • De seitan uit de stoompan is luchtiger en smaakt net zo goed, het duurt alleen langer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken