Tunisch gehaakte rugzak

gehaakte rugzak tunisch
Deze leuke rugzak is met de tunische steek gehaakt. Ik haakte al eerder een deken op deze manier. Omdat het zo leuk is om te doen, heb ik er dit keer een rugzak van gemaakt. Ik had nog wat bolletjes over van de laatste haakprojecten die ik hier mooi voor kon gebruiken.
Tunisch haken is een soort breien met de haaknaald. Je hebt heel lange tunische naalden zodat je een trui kunt haken, maar met een normale haaknaald kun je ook korte stukjes tunisch haken.
De methode die ik gebruikt heb, wordt entrelac genoemd. Een duidelijke uitleg hierover vind je onder deze link.

De rugzak zelf bestaat uit een rechthoekige lap die ik later aan elkaar genaaid heb. Mijn tas is 10 vakjes breed en in totaal 15 vakjes hoog. Omdat je met de entrelac methode vanuit een hoek begint met haken, begin je met 1 vakje van 6 steken en 5 toeren hoog. De 6de toer is een rij halve vasten.
Haak vakjes tot je de gewenste hoogte van je tas hebt, daarna haak je alleen nog recht omhoog vakjes tot de lap een rechthoek wordt.

Omdat ik rugzak wilde maken, heb ik een ronde bodem gehaakt die er precies inpast. Deze heb ik onder de tas vastgehaakt. Voor de rand heb ik 2 toeren halve stokjes gehaakt. In de derde toer heb ik 6 gaten opengelaten voor het trekkoord. Hierna weer 2 toeren halve stokjes en de rand is klaar.

gehaakte rugzak tunisch

Ik wil een stevige rugzak, daarom heb ik een binnenvoering gemaakt van een oude katoenen draagtas. Op die manier is je tas aan de binnenkant ook meteen afgewerkt en rekt hij niet uit bij gebruik. De binnenvoering heb ik net onder de bovenrand vastgenaaid.
gehaakte rugzak tunisch

Het dikke koord is gehaakt met 4 draden van het gebruikt garen.
De 2 schouderbanden zijn in de lengte gehaakt met vasten in de kleuren die in de tas zitten. Ik heb de lengte genomen van de top van mijn schouder tot het puntje van mijn middelvinger. Dat is de juiste lengte voor de banden. De banden zet je aan de onderkant en aan de bovenkant vast.
Wil je geen rugzak maar een schoudertas, dan haak je in plaats van 2 banden, 1 lange band die je aan de bovenkant vastmaakt.


gehaakte rugzak tunisch

Op deze manier kun je heel leuke tassen haken met vrolijke kleurtjes.
Veel haakplezier!

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken