Gebak vegan
Vegan muffins
Ingrediënten voor 10/11 muffins
125 gr bloem
125 ml kokosmelk melk
60 gr suiker
40 gr plantaardige boter
3,75 gr bakpoeder
0,5 theelepel vanille extract
0,25 citroen (sap + rasp)
50 gr blauwe bessen of ander fruit/noten/chocolade
snuf kaneel
Doe de plantaardige melk in een schaaltje en voeg hier het citroensap aan toe. Zet dit aan de kant. Pak een grote kom en doe hier de bloem in samen met de suiker, bakpoeder, kaneel en zout. Meng dit door elkaar. Smelt de boter en voeg deze toe aan de kom samen met de vanille extract, citroenrasp en de plantaardige melk.
Meng het geheel door elkaar tot een samenhangend beslag. Zorg ervoor dat je hem niet te lang mengt. Spatel nu voorzichtig de blauwe bessen erdoorheen. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
Bak in de oven op 190 graden voor circa 30 minuten.
Bak in de airfryer op 170 graden voor 15 minuten, circa 5/6 stuks per keer
------
Havermout koekjes
175 gr. havermout of harde havervlokken
25 gr. meel
75 gr. rozijnen of kleingesneden vers of gedroogd fruit. Gedroogd fruit 15 min. geweld in warm water
75 gr. gehakte hazelnoten
¼ tl. zout
1 tl. kaneel
4 eetlepels siroop
2 appels
50 gr. olie
100 ml kokosmelk *
40 gr Bloem *
* Voeg eventueel bloem en extra kokosmelk toe om een samenhangend geheel te krijgen. Het deeg moet goed te vormen zijn tot een bal.
Meng eerst de droge ingrediënten door elkaar. Dan de natte.
Vorm met je hand ballen van het verkregen deeg en druk die met een lepel plat.
Bakken op 180 graden, 20 minuten in voorverwarmde oven.
--------
Havermout muffin
250 gram havermout
7,5 Gr bakpoeder
snuf zout
40 Gr gesmolten boter/olie
480 ml melk
25 gram honing/suiker
1 appel
1 tl kaneel
40 gram rozijnen
Neem twee kommen. In de ene doe je de droge ingrediënten; havermout, bakpoeder, kaneel en zout. In de andere kom doe je de boter, melk, en honing bij elkaar. Meng de ingrediënten in beide kommen goed door elkaar. Voeg de inhoud van de twee kommen samen en meng goed door. Laat het heel even staan, de havermout neemt wat vocht op en het geheel wordt wat dikker. Schil ondertussen vast de appel en snij deze in blokjes.
Voeg dan de stukjes appel en rozijnen toe en spatel deze door het mengsel heen.
Verdeel het mengsel over 12 muffin vormpjes. Handig is om 2 lepels te gebruiken, of een ijsschep.
Bak de muffins is 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
------
Vegan cake
250 gr bloem
150 gr suiker
50 ml olie
250 ml water
7,5 gr bakpoeder
appels of cacaopoeder, andere ingrediënten naar smaak
Eerst de droge producten mengen, daarna de natte. Mixen tot een glad beslag.
Vet een cakeblik in en stort daar het beslag in.
Oven voorverwarmen op 180 graden, afbakken op 55-60 minuten. Prik er met een satéprikker in om te controleren of de cake gaar (droog) is van binnen.
Bij een platte taartvorm heb je een kortere baktijd.
------
Engelse flapjacks
(12 koeken)
225 gram havermout
80 gram suiker
80 gram siroop
180 gram boter (geen olie)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in.
Havermout met een vijzel fijn malen of gemalen havermeel gebruiken.
100 gram Noten en rozijnen mengsel, noten fijn maken.
Smelt de boter op een laag vuur in een pannetje. Roer hier de suiker en stroop door totdat alles is opgelost. Doe de havermout in een beslagkom. Giet hier het boter-suiker mengsel bij en roer totdat alles goed gemengd is. Verdeel over de bakvorm.
Bak de koek in 20 minuten gaar en goudbruin. Haal uit de oven, wacht ca. 10 minuten en snijd de koek voor in 6 of 12 stukken (dit gaat makkelijker als de koek nog warm is). Laat nu volledig afkoelen.
------
Appeltaart
300 gr bloem
200 gr plantaardige boter, op kamertemperatuur
175 gr suiker
75 ml kokosmelk
1,2 kilo handappels
2 tl kaneel
krenten/rozijnen/noten naar smaak
Kneed in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken een samenhangend deeg van de bloem, de boter, 100 gram suiker, 50 ml melk en een snuf zout. Voeg een beetje extra bloem toe als het deeg plakt. Vorm er een bal van en laat het deeg afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Rol tweederde van het deeg uit tot een deeglap iet groter dan de taartvorm. Bekleed er de bodem en rand van de vorm mee. Zet de vorm in de koelkast.
Schil de appels en snijd ze in kleine stukken. Meng de appels met 50 gram suiker en de kaneel. Haal de vorm uit de koelkast en vul de taartbodem zo compact mogelijk met het appelmengsel.
Maak van de rest van het deeg dunne repen en bedek hiermee de vulling. Druk de deegrand over de uiteinden van de repen vast.
Bestrijk het deeg met de resterende 25 ml kokosmelk en bestrooi met de laatste 25 gram suiker.
Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen tot lauwwarm of kamertemperatuur.
Reacties
Een reactie posten