Vegan gerechten

Hoofd- bij- voor- nagerechten

Deze recepten heb ik zelf geprobeerd en aangepast naar mijn smaak en ervaring tijdens het maken ervan.

Beef Wellington met veganburgers

Ingrediënten 6/8 personen:

8 Burgers
6 bladerdeeg
champignons
shii-take
2 ui
1 teentje knoflook
vegan room
2 handjevol spinazie
wat verse rozemarijn
verse peper / zeezout
2 tl vegan pesto
kokosmelk voor het bestrijken van het deeg

Verwarm de oven op 200 graden.

Doe wat olijfolie in een steelpan of smelt een klontje boter. Snijd de uien en de knoflook zeer fijn en fruit even aan in de pan.

Snijd nu de champignons en shii-take zeer fijn en voeg toe. Bak het op hoog vuur. Voeg zout / peper en wat gehakte rozemarijn toe.

Voeg de spinazie toe en laat slinken. Voeg een flinke scheut vegan room toe en laat inkoken tot een homogene massa. Laat het mengsel afkoelen in de koelkast!

Kneed de burgers met je handen en maak er een worst van. Bestrooi met wat verse peper. Bak de rol beef in de oven tot hij bruin is aan de buitenkant.

Bladerdeeg een grote lap maken 3 x 2

Maak de Wellington

Leg een laagje champignonmengsel in het midden in de breedte over het bladerdeeg. Leg hierop de worst en bestrijk de bovenkant met wat vegan pesto.

Vouw het bladerdeeg dicht. 

Pak het pakketje op en draai het voorzichtig om. Bestrijk het deeg met een kwast met vegan melk en bestrooi met zeezout en peper. Maak een paar inkepingen.

Ongeveer 25/30 minuten in de oven tot de Wellington mooi goud kleurt.

--------------

Pizza

Ingrediënten voor een dikke, grote plaatpizza. 

500 gram bloem 
350 gram lauwwarm
5 gram zout
2 gram gedroogde gist, ongeveer een halve afgestreken theelepel
20 gram olijfolie

Kneed van alle ingrediënten een soepele bal, met de hand of met een kneedmachine ongeveer 10 min.

Eerste rijs

Laat het deeg na het mengen afgedekt bij kamertemperatuur 20 minuten rusten.
Kneed daarna 1 minuut op een licht met bloem bestoven werkoppervlak. Het deeg moet glad zijn. Leg de deegbol met de naad naar onderen in een licht met olie ingevette deegkom. Dek af met een goed sluitend deksel, plasticfolie of een licht vochtige theedoek .

Zet het deeg 4 uur weg op kamertemperatuur voor de eerste rijs. Na 4 uur moet het deeg zijn verdubbeld in grootte.

Plaatpizza bodem vormen

Bestrooi het ​​werkoppervlak licht met bloem. Haal het plaatpizzadeeg voorzichtig met bebloemde handen uit de kom en leg het op je werkblad. Rek het deeg een beetje in de vorm van een rechthoek.

Doe wat olijfolie op de bakplaat en ook de opstaande randen. Leg het deeg op de bakplaat, sprenkel nog wat olijfolie over het deeg en verdeel het deeg gelijkmatig met je handen over de bakplaat, tot het deeg niet verder meegeeft. Laat het deeg dan 10 minuten rusten.

Daarna duw je het deeg opnieuw over de bakplaat uit.

Tweede rijs

Laat het deeg dan voor de tweede rijs afgedekt ongeveer 30 minuten rusten bij kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor. op 220 graden (hete lucht oven) 

Maak de ingrediënten klaar die je wilt gebruiken voor de bekleding van je pizza.

Voorbakken of meteen afbakken?

Het afbakken kan je nu meteen doen, maar je kunt de plaatpizza ook eerst voorbakken en pas later bedekken met saus/groenten en afbakken.

Voorbakken

Verdeel tomatensaus over het deeg tot ongeveer een halve centimeter van de rand. Bak op 220 graden ongeveer 15 minuten tot de randen van de pizzabodem heel licht goudbruin zijn en de saus rondom licht gekarameliseerd is. De onderkant van de bodem moet licht goudbruin en krokant zijn. Het deeg moet volledig gaar zijn.

Afbakken

De tweede fase van het afbakken kan meteen plaatsvinden of uren later tot de volgende stap wanneer je wilt gaan serveren of eten. Doe dan nog een laagje saus op het deeg en beleg de pizza. Bak dan nog een keer tot het beleg en de bodem gaar zijn. Bak op 220 graden 20/30 minuten.

------

Pompoencurry

Nodig voor 2 personen:

½ oranje pompoen 500 gram
theelepel mosterd
2 x ½ theelepel kurkuma
½ theelepel peper
½ theelepel knoflookpoeder
½ theelepel chilipoeder
½ theelepel zout of naar smaak toevoegen
blikje zwarte bonen of een andere soort 400 gram
olie
200 ml kokosmelk
rijst
1 ui
2 tomaten

Maak een pompoen schoon. Snijd hem in kleine blokjes van ongeveer 2 cm. Vermeng hem met wat olie zodat alles iets vettig is en leg de stukken op een bakplaat in de oven. (hetelucht) Oven op 180 graden en 25 minuten laten roosteren.

Ik heb een halve pompoen gebruikt en van de andere helft soep gemaakt.

Maak ondertussen de ui schoon en bak die in een grote hapjespan. Voeg als hij glazig is de peper, knoflook, chili, ½ theelepel kurkuma en een theelepel mosterd toe. Meng dit goed door elkaar.

Snijd de tomaten in blokjes en bak dit nog even mee in het mengsel in de hapjespan. Als de tomaten zacht zijn doe je er de kokosmelk bij. Laat het zachtjes warm worden, niet koken.

Kook water voor de rijst en voeg daaraan de 2de ½ theelepel kurkuma toe zodat je gele rijst krijgt.

Als de pompoenblokjes gaar zijn doe je deze in de hapjespan bij het kokosmelk-mengsel. Nog even warm laten worden, niet koken, en klaar is je curry.

Het smaakt een beetje naar kip tandoori, maar dan zonder de kip en heerlijk veganistisch. 

Smakelijk eten!

------

Knolselderij uit de oven 

(2-4 personen)

1 knolselderij, ongeschild
3 el olijfolie om in te bakken
2 el extra vierge olijfolie
2 el zachte boter
2 grote tenen knoflook, uit de pers
1 tl kruidenzout
1 el Provençaalse of Italiaanse kruiden
vers gemalen zwarte peper
± 150 g Roquefort of camembert, in 6 stukjes
18 halve walnoten of hele macadamianoten

Verwarm de oven voor op 200º C (hete lucht) Snijdt een klein stukje van de onderkant van de knolselderij af zodat hij stevig staat. Snijdt de grillige bovenkant eraf en snijdt de rest van de knol in 6 dunne plakken. Leg ze samen het kapje op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop alle olie met de boter, de knoflook, het zout, de kruiden en peper naar smaak door elkaar en bestrijk de plakken er aan beide kanten mee. Bestrijk de snijkant van het kapje ook met het mengsel en lepel nog wat olie over de top. Bak de knolselderij-plakken plus kapje ± 45 min. in de oven. Keer de plakken halverwege. 

Neem de bakplaat uit de oven, beleg de plakken met de kaas en de noten en stapel ze op. Dek af met het kapje en serveer meteen. Lekker met een gemengde salade met eikenbladsla en bietenblad.

------

Pancakes

150 g bloem
25 g suiker
4,5 gr bakpoeder
zout
200 ml vegan melk
1,5 theelepel zonnebloemolie plus extra om in te bakken
75 g bosbessen vers of uit de vriezer 

Verhit wat olie in een ruime koekenpan waarin je meerdere pancakes tegelijk kunt bakken.

Meng bloem, suiker, bakpoeder, maïszetmeel en zout in een ruime kom. Voeg vegan melk en olie toe en klop met de garde tot een beslag. Roer op het einde de bosbessen erdoor.

Doe met een soeplepel of kopje steeds wat beslag in de pan.  Bak ze aan beide kanten gaar en mooi bruin. Serveer met suikerstroop, agave of maple siroop.

-----

Toast met paté en romanesco

Ingrediënten

romanesco
150 ml wijnazijn
75 g fijne kristalsuiker
2 tenen knoflook
2 laurierblaadjes
¼ tl zwarte peperkorrel
1 vers stokbrood of 2 afbak stokbrood
2 el milde olijfolie
Vega paté

 Verwijder het blad van de romanesco, snijd ze in kleine roosjes en kook ze 2 min. in gezouten water. Giet af.

Verwarm de azijn met de suiker in een steelpan op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Plet de tenen knoflook en voeg samen met de laurierblaadjes en peperkorrels toe aan het azijn-suikermengsel.

Doe de romanescoroosjes in de schone pot. Giet het azijn-suikermengsel eroverheen. Vul eventueel aan met wat water als de roosjes niet helemaal onder staan. Laat in 2 uur helemaal afkoelen. Laat dit 1 tot 2 dagen in de koelkast staan zodat de smaak beter wordt.

Verwarm de ovengrill voor. Halveer het stokbrood in de lengte. Snijd de halve broden in stukken van 4 cm. Verdeel de stukken brood over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de olie. Schuif de bakplaat net onder de ovengrill en rooster het brood 5-7 min.

Besmeer de toast met de paté. Leg een stukje ingelegde romanesco op elk toastje.

------------

Geroosterde oesterzwammen

Ingrediënten 6/8 personen

3 doosjes oesterzwammen (à 150 g)
1 teen knoflook
1 theelepel gemalen komijn, naar smaak
2 el (eetlepel) sojasaus
1 el siroop
2 el olijfolie
1 sinaasappel, schoongeboend
2 el witte wijnazijn
1 el suiker
1 grote rode ui
1 zakje radijsjes
1/2 bakje verse peterselie

Verwarm de oven voor op 200 °C. 

Doe de oesterzwammen in een kom en pers de knoflook erboven. Bestrooi met komijn en besprenkel met sojasaus, siroop en olijfolie. Bestrooi met peper en zout (niet te veel) naar smaak. Schep om en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze in 20 min. beetgaar en bruin. Schep halverwege om.

Rasp de oranje schil van de sinaasappel en doe de helft van de rasp in een kom (bewaar de rest voor garnering). Pers de vrucht uit en voeg het sap met de azijn en de suiker toe. Snijd de rode ui in dunne, halve ringen en doe ze in een andere kom. Schenk er royaal kokend water over en laat 5 min. staan. Giet af en doe ze bij het sinaasappel-azijnmengsel. 

Snijd de radijs in dunne plakjes en voeg ook toe. Breng op smaak met peper en zout.

Hak de peterselie fijn.

Verdeel de oesterzwammen met de radijs en ui over de borden. Bestrooi met de peterselie, de rest van het sinaasappelrasp

---------------

Pastinaaksoep

4 personen

500 gram pastinaken, geschild en in stukken
0,5 liter bouillon
0,2 kokosmelk
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
twee eetlepels olijfolie

Schil de pastinaken en snijd in blokken. Snijd de ui en de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de ui zo’n 5 minuten aan. Voeg nu de knoflook en de stukken pastinaak toe en bak dit zo’n 3 minuten aan.

Voeg de bouillon toe en breng het aan de kook. Zet het vuur lager en kook dit voor 15 minuten. Check of de pastinaken goed zacht zijn. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe als je de soep wat te dik vindt.

---------

Geroosterde bloemkoolroosjes

Bloemkool in kleine roosjes verdelen

Met olie en kruiden besprenkelen.

Op bakplaat in oven 200 graden 25-30 minuten

--------

Pepersaus

1 kleine ui
1-2 knoflookteentjes
2-3 eetlepels fijngesneden peterselie
1 eetlepel bloem
2 theelepels peperbolletjes
1/2 tot 1 theelepel zwarte peper
50 ml rode wijn
150-200 ml bouillon
75-100 ml vegan melk

Snipper een ui fijn en bak deze met wat olijfolie en een snufje zout in een steelpannetje. Snij de knoflook heel fijn en voeg deze toe als de ui glazig is. Voeg vervolgens de eetlepel bloem toe en roer dit even goed door, totdat je een papje hebt.

Rode wijn toevoegen. Wanneer die is ingedikt voeg dan de bouillon toe. Daarna een deel van de zwarte peper en de peperbolletjes.

Wanneer de saus weer is ingedikt kun je geleidelijk aan de melk toe voegen. Aan het einde doe je de peterselie erbij en breng de saus verder op smaak met zout en peper.

----------

Romige champignon/spinazie couscous

Ingrediënten 6/8 personen

250 g champignons wit
250 g kastanje champignons
600 gram spinazie grof gehakt
400 g couscous
400 ml water en bouillonblokje
Ui
2 teentjes knoflook

Bereiden

Pel en pers de knoflook en snipper de ui. Snijd de champignons in vieren. 

Verhit een scheut olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui 2 minuten. Roer de couscous erdoor en bak kort mee. Giet de bouillon erbij en roer langzaam door.

Verhit een koekenpan en bak de champignons samen met de knoflook en bak nog 8 minuten.

Bak de spinazie apart en roer alles door de couscous.

-----------

Pumpkin spice nicecream

6/8 personen

300 gr bananen in diepvries
300 ml kokosmelk
500 g diepvries pompoenblokje
6 dadels zonder pit
1 tl kaneel
1 tl koek- en speculaaskruiden
Citroensap
135 g Lotus speculoospasta crunchy
70 g ongebrande ongezouten notenmix naturel, fijnmaken

Snijd de rijpe banaan in plakjes. Doe in een (diepvries)zakje en leg minimaal 4 uur in de vriezer.

Schud de kokosmelk. Doe de bevroren pompoenblokjes, banaan - in kleine porties - dadels, specerijen, ⅔ van de kokosmelk en eventueel zout in de keukenmachine en mix tot glad ijs. Schep af en toe om met een spatel. Zorg ervoor dat alles helemaal is fijngemalen. In de vriezer bewaren of direct serveren. Een kwartier vooraf ontdooien.

Doe de speculoospasta en de rest van de kokosmelk in een steelpannetje en verwarm ca. 1 min. op laag vuur tot er een saus ontstaat.

Verdeel de ijsbolletjes over de glazen. Besprenkel met de saus en bestrooi met de noten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken