Hart van papier

maak een hart van papieren pijlen

Hartjes van papier

Ze zien er zo eenvoudig en leuk uit. Toch liep ik tegen een paar obstakels aan. Zo wil ik geen metaal in mijn hartjes verwerken om de juiste vorm te krijgen. In vrijwel alle voorbeelden die ik tegenkwam, zit een metaaldraad in de beginbuis verwerkt om de hartvorm te maken.


Zodoende ben ik gaan zoeken naar een manier om een hart zonder metaal te kunnen maken. Dat bleek na wat uitproberen helemaal niet zo moeilijk te zijn.
Hieronder laat ik met foto's zien hoe ik dat voor elkaar heb gekregen.

Papieren pijlen verven of niet

Je begint met het maken van de papieren pijlen. Je kunt ze vooraf een kleurtje geven of later met verf behandelen. Dat is een stuk lastiger met een kwast als je hart eenmaal klaar is, maar eenvoudiger met een spuitbus omdat je dan in alle hoeken en gaten kunt komen. Bij die spuitbus haak ik weer af, daar werk ik niet mee. Dus wordt het of vooraf de pijlen verven of later als het hart in elkaar staat. Hierdoor bereik je niet alle hoekjes. Mijn hartjes hebben dus een papieren binnenzijde, wat eigenlijk helemaal niet storend is, maar wel een leuk effect geeft.

maak een hart van papieren pijlen


Vooraf verven van de pijlen zorgt ervoor dat het papier harder wordt waardoor er gemakkelijker kleine scheurtjes in het papier komen bij het vouwen. Dat kun je voorkomen door ze voor gebruik met een plantenspuit iets vochtig te maken. Deze methode kwam ik tegen op Youtube. Nog niet uitgeprobeerd.

Wat ik wel eerder heb gedaan, is het papier een strook kleur meegeven voordat je gaat rollen. De rand die zichtbaar wordt nadat de pijl gerold is, kun je vooraf verven of inkleuren met een stift. Houd rekening met een rand van 1 tot 1,5 cm, afhankelijk van de dikte van je breinaald waarmee je de pijlen rolt. Probeer het even uit, en vergeet niet ook de rand aan beide zijkanten in te kleuren!

Het hart

We maken een begin voor het hart door 2 pijlen samen te vouwen tot een ballonvorm zoals op de foto.
maak een hart van papieren pijlen

Verbind een 3de pijl, voor zover dat nodig is, aan het einde van de ene pijl en lijm de delen bij het begin aan elkaar zodat de ballon niet los kan schieten.
Vouw de lange pijl om de beide pijlen heen zoals op de volgende foto. Ga hiermee door tot je weer bij het begin bent. Als je pijlen met elkaar verbindt - steek het dunnere deel in een bredere opening - gebruik dan een drupje lijm in de verbinding zodat ze niet los kunnen schieten.

maak een hart van papieren pijlen

maak een hart van papieren pijlen


Nu ga je het hart vormen door het midden van de ballon naar binnen te buigen. Let erop dat beide zijden van het hart ongeveer gelijk zijn. Door een pijl eromheen te vouwen, fixeer je het midden.

maak een hart van papieren pijlen

Ga verder zoals op de foto hieronder. Vul het hart op zoals je dat zelf wilt. Let er wel op dat je de vorm niet te strak trekt bij de volgende wending, anders komen de eerste wendingen los te zitten.

maak een hart van papieren pijlen

Als je tevreden bent met het resultaat, lijm je het laatste stukje vast onder een voorgaande pijl. Het hart is klaar en je kunt het nu verder bewerken zoals je wilt. Door het na het eventuele verven met vernis te behandelen, zorg je ervoor dat het stevig in elkaar blijft zitten. Het papier wordt harder en kan meer hebben.

maak een hart van papieren pijlen


Veel plezier met het maken van deze hartjes! 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken