Fotolijst van papier

fotolijst met gerolde papierstroken

Fotolijst of schilderijtje van papier 

Deze grappige schilderijtjes of oude fotolijstjes, die je een heel nieuwe look geeft, zijn makkelijker te maken dan je misschien denkt. Je maakt ze beiden met gerolde papierstroken.


Hoe je die maakt, heb ik al eerder uitgelegd. Hier nog een keer in het kort:
Knip stroken uit een tijdschrift of kleurrijke folder. Varieer van een dubbele pagina waaruit je 3 lange stroken knipt, tot een enkele pagina omdat die mooie kleuren heeft. De stroken hoeven niet breder te zijn dan 9-11 cm. Hiermee rol je een mooie pijl die stevig genoeg is voor het gewenste resultaat.

Met een dikke breinaald rol je daar vervolgens papieren pijlen van. Hoe je dat doet, kun je in dit filmpje zien.
Rol vanuit een hoek een pijl die gelijkmatig van dikte is. Lijm alleen het overblijvende puntje vast. De rest heeft geen lijm nodig.

De brede papieren pijlen gebruik je om een open of dicht rolletje te maken zoals je dat ziet in het fotolijstje. Je kunt ook een dunnere breinaald of lange sat├ęprikker gebruiken om een smallere papieren pijl te maken. Hiermee kun je open of dichte rolletjes maken die dan uiteraard dunner zijn. Korte pijlen geven een kleiner rolletje dan een lange pijl. Wissel af en maak verschillende rolletjes, ovaaltjes, of vierkantjes van mooie kleuren. Dat geeft voor dit project een leuke afwisseling.


Haal het glas uit het fotolijstje, de achterkant moet blijven zitten zodat je het later kunt wegzetten of ophangen. Leg de rolletjes, ovaaltjes en vierkantjes in het frame. Probeer het zo op te vullen dat ze elkaar op zo veel mogelijk punten raken. Dat zorgt ervoor dat het een stevig geheel wordt.

Lijm de rolletjes op de ondergrond en lijm ze daarna ook op de raakvlakken aan elkaar. Ben je klaar met opvullen van alle hoekjes en gaten, laat alles dan goed drogen. Afwerken doe je met glansvernis van bv Action. Dat zorgt ervoor dat het papier steviger wordt, kleur behoudt en een mooie glans krijgt. Laat het drogen en klaar is je lijstje.

Nog een leuk voorbeeld:
fotolijst, schilderij gerold papierfotolijst, schilderij gerold papier


Maak een hart van papier


schilderij van gerold papier
Het hart is gemaakt van kleine pijltjes die je samenvoegt tot een bepaalde kleurencombinatie of vorm. De ondergrond is een canvas hart dat ik bij Action vond. Voordat je begint met het lijmen van de kleine pijltjes, kun je het hart een kleurtje geven. Standaard is het wit. Ik heb dit hart aan de zijkant en een klein deel van de bovenzijde felrood geverfd. De rest valt weg onder het papier.

schilderij van gerold papier


De kleine pijltjes maak je van kortere stroken papier. Theezakjes zijn ideaal en leuk om af te wisselen. Knip de zijkanten eraf en rol ze RECHT op met een brede breinaald. Dus niet onder een schuine hoek, zoals je bij de lange pijlen doet. Het laatste randje voorzie je helemaal van lijm. Zorg dat het goed vast zit zodat het niet kan losschieten als je het pijltje later op lengte knipt.

Je kunt ook korte stroken van tijdschriften gebruiken die mooie kleuren hebben. Afhankelijk van de dikte van het papier knip je een langere of korte strook om te rollen. Het mooiste is dat de rolletjes nu wel gelijk van hoogte zijn.

De strookjes lijm je op de ondergrond. Door het hele schilderij, als het klaar is, (niet te dik) in te smeren met (behang)lijm, lijm je de stroken vanzelf aan elkaar. Ook dit schilderij werk je af met glansvernis zodat de kleuren mooi blijven. Vergeet de zijkant niet!

Leuke projecten om zelf te maken of met kinderen te doen. Zo krijg je een uniek schilderij dat je zelf hebt gemaakt van materiaal dat je anders weggooit. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken