Quilten

naaien, tas, quilt, scraps, heyleuk, zelf maken

Quilten, scraps, patchwork

Van lapjes die te klein zijn om voor iets groters te gebruiken, kun je leuke combinaties maken. Kleine lapjes worden nieuwe lapjes, of zelfs grotere lappen waarvan je weer iets heel nieuws kunt maken. Geen nieuwe techniek. Quilten wordt al ik weet niet hoe lang gedaan. Een manier om van oude lappen een warme deken te maken, een kussen, soms zelfs nieuwe kleding.


Op de foto hierboven heb ik de lapjes uitgelegd voor een tas gemaakt van badstof. De kleuren hiervoor heb ik bij elkaar gezocht, maar je kunt ook gewoon gebruikmaken van wat je nog hebt en dat samenvoegen tot een groter geheel.

naaien, tas, quilt, scraps, heyleuk, zelf maken

Van een hoop kleine lapjes van spijkerstof knipte ik stukken van 10x10 cm. Deze heb ik aan elkaar genaaid tot het groot genoeg was voor een leuke tas. Zo maakte ik een spijkertas met restanten van oude broeken. Leuk om te doen en nog veel leuker om te zien.

naaien, tas, quilt, scraps, heyleuk, zelf makennaaien, tas, quilt, scraps, heyleuk, zelf maken

Behalve met keurige op maat geknipte lapjes, kun je ook een willekeur aan vormen gebruiken. Ik kijk graag op Pinterest en Youtube om ideeën op te doen en meer te leren over gebruikte technieken. Op mijn playlist op Youtube heb ik video's bewaard met voorbeelden van het hergebruiken van lapjes.

Hieronder een tas die ik maakte door het willekeurig vastnaaien van lapjes. Dat geeft een heel ander, niet minder leuk effect. Je krijgt zo steeds unieke vormen en kleuren.
naaien, tas, quilt, scraps, heyleuk, zelf makennaaien, tas, quilt, scraps, heyleuk, zelf maken

Op de achterkant (rechterfoto) van de tas zie je dat ik eerst stroken aan elkaar heb genaaid en die weer samen heb gevoegd. De voorkant van de tas heb ik vanuit het midden gemaakt en er steeds een nieuw lapje overheen vastgenaaid. Hiervoor heb ik vliesline gebruikt. Dat is handig om het formaat van je lap te kunnen bepalen, maar zo zijn de naden ook meteen weggewerkt achter het vlieseline.
Je kunt er zelfs voor kiezen kleine lapjes op vlieseline vast te strijken en later aan de goede kant met een siersteek vast te zetten

Ik ben een puzzelaar en vind het daarnaast ook heerlijk om zelfs het kleinste stukje 'afval' te hergebruiken. Uiteraard kun je dit soort lappen, en tassen, maken van diverse materialen. Voorlopig heb ik nog ideeën genoeg om meer te doen met restanten en oude kleding. Lekker duurzaam om zo veel mogelijk te hergebruiken en zo min mogelijk nieuw te kopen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken