Knutselen met ouderen

knutselen met ouderen, papierkunst
Knutselen met ouderen en met oud papier. Met oud papier werk ik al vrij lang. Dat leidde onder andere tot workshops voor de veelal negentig-plus bewoners in een verzorgingstehuis in Breda. Ook in Roosendaal heb ik een aantal workshops gegeven aan wat minder oude deelnemers. Onlangs ben ik er weer mee begonnen met de bewoners van een verzorgingstehuis in Vessem. 

Door eenvoudig te beginnen heb ik ze de basis geleerd voor het maken van bijvoorbeeld onderzetters. Vanuit die basis kun je nog veel meer dingen maken zoals windlichtjes, mandjes en schaaltjes. Omdat deze ouderen vaak een verminderen handfunctie hebben en het fijne werk niet goed kunnen, heb ik het voorbereidende werk zoals het rollen van de pijlen zelf gedaan.

Creatief bezig zijn draagt bij aan het welzijn van de bewoners. Vooral ouderen met dementie hebben baat bij eenvoudige knutselactiviteiten. Het stimuleert de hersenen. Bezig zijn verminderd piekeren en is ontspannend om te doen. Het is bovendien gezellig om in een groep iets te maken. Er wordt onderling gepraat en overlegd. Ik daag de bewoners uit om zelf te bedenken wat ze kunnen maken.

Het resultaat is verrassend. Zie de onderzetters hierboven. Door de verschillende voorbeelden die ik meebreng, worden de deelnemers gestimuleerd om er meer mee te doen dan alleen de standaard rolletjes te maken. Iedereen geeft er zijn of haar eigen draai aan. En dat is helemaal goed!

Knutselen met ouderen, papierkunst

In dit verzorgingstehuis kom ik om de twee weken om samen met de bewoners, die dat leuk vinden, creatief bezig te zijn. Het mooie is dat de familie daarbij ook nog eens gestimuleerd wordt om mee te doen om moeder of vader te helpen. Zelfs bewoners die bijna niets meer zien of die een zeer beperkte handfunctie hebben, genieten ervan om aan de knutseltafel te zitten en te kijken of te voelen wat er wordt gemaakt.

windlicht van papier, papierkunstcreatief met ouderencreatief met ouderenknutselen met ouderenknutselen met ouderenknutselen met ouderenknutselen met ouderen



 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken