Papierkunst met oud papier

papierkunst, schilderij
Papieren blokjes op canvas

Dit grappige schilderijtje is gemaakt van papieren blokjes. Helemaal van oud papier. Lekker duurzaam en luk om je oude papier te gebruiken om er iets leuks van te maken.
Het ziet er heel mooi en toch eenvoudig uit en dat is het ook. In dit blog lees hoe je zo'n schilderij heel eenvoudig zelf kunt maken. Ik noem het papierkunst.

De url die bij de foto's staat is gewijzigd naar www.hey-leuk.nl

Papieren stroken

Zoals heel vaak begint een project met gerolde papieren. In dit geval heb ik brede papieren pijlen gebruikt zodat de blokjes mooi dik en stevig worden. 
Voor deze blokjes heb ik mooi gekleurd papier gebruikt uit tijdschriften zoals Privé en Margriet. Niet te dik papier dat gemakkelijk rolt en met veel kleurtjes erin.

Voor deze blokjes heb ik een pagina in twee geknipt en er met breinaald nr 5 een pijl van gerold. Waarom niet langer? Omdat ik telkens twee kleuren met elkaar wilde combineren. Zo kun je heel leuke combinaties maken en steeds verschillende blokjes maken.

Rol van de eerste pijl een rondje om een prikker heen. Steek er de tweede pijl in, van een afwijkende kleur. Klein tipje lijm op het deel dat in de andere pijl wordt gestoken zodat ze goed vast blijven zitten. Zoals je op de foto kunt zien zitten er vier prikkers in dit blokje. Dat doe je om het vierkant te maken, of toch in elk geval hoekig en niet rond. Rol je volgende strook over die vier prikkers heen zodat je de hoeken krijgt. Die prikkers kun je er uithalen als je blokje klaar is. Je blokje hoeft niet perfect vierkant te zijn.

Lijm de gerolde stoken niet op elkaar vast als je ze later nog omhoog wilt duwen! Alleen het einde zet je met een klein beetje lijm vast.

gerolde papierstroken, blokjes gerolde papierstroken, blokjes

Canvas

Voor dit schilderij heb ik een canvas van 25 x 25 cm gebruikt. Die koop ik in mijn favoriete hobbywinkel Action. Of je gebruikt een kartonnen stuk van een doos. Deze beplak ik met een krant, waardoor de plaat opvallend stevig wordt. De randen werk ik af met een strook wit papier. Zoals hieronder.
schilderij maken

Als je genoeg blokjes hebt kun je beginnen met ze uit te leggen en te sorteren.

schilderij papieren blokjes

Het midden van de blokjes duw je voorzichtig omhoog zodat je kleine torentjes krijgt. Behandel je blokje daarna wel lijm zodat het torentje niet teruggeduwd kan worden als je er per ongeluk te hard op drukt.
schilderij papieren blokjes

Als ze allemaal gelijmd zijn en gedroogd, kun je helemaal los gaan het met leggen van de blokjes. Ik heb mijn blokjes zo gemaakt dat de ene een gekleurde zijkant heeft en de andere een witte.  Zo breng je afwisseling aan in je schilderij. 

schilderij papieren blokjes schilderij papieren blokjes

Opstaande torentjes op canvas 

De blokjes lijm je op het canvas met goede alleslijmer. Ook de zijkanten zet je aan elkaar vast met een druppeltje lijm. Je kunt er voor kiezen de buitenkant zo te laten, maar je kunt er ook nog een gekleurde rand omheen maken zodat de blokjes aan de zijkant dicht zijn. Ik denk dat ik er een rand omheen maak als alles goed is gedroogd.
Laat het goed drogen en werk daarna alles af met glanzende vernis voor een mooi effect. Bevestig een ophanglus aan de achterkant en klaar is je schilderijtje. Een uniek sieraad voor aan je muur!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken