Flessen versieren

flessen versieren

Flessenpost

Voor de knutselgroep van het verzorgingstehuis bedenk ik steeds nieuwe projecten om te doen. Het moet niet te ingewikkeld zijn en ik moet rekening houden met een beperkte handfunctie van de deelnemers. Priegelwerk zit er niet in. Vandaar dat ik dit keer uitkwam op het versieren van flessen.
Schilderen is weer eens iets anders dan werken met papier: onderzetters en windlichten maken; met karton en papierrolletjes een schilderij maken. Het kwam al voorbij. Afwisseling is leuk. Vandaar dat we gaan schilderen.

Flessen en papier

Dat betekent dat ik zelf een aantal voorbeelden moet maken om te laten zien. Ik ben flessen gaan sparen en heb ze schoongemaakt: etiketten, doppen en dergelijke verwijderd. Je kunt allerlei flessen gebruiken, van groot naar klein, dik naar dun. Doorzichtig of gekleurd, maakt niet uit.
Na het schoonmaken heb ik ze met een kwast ingesmeerd met behanglijm. Hierop heb ik keukenpapier geplakt dat ik eerst in repen heb gescheurd. Het keukenpapier heb ik wel gesplitst zodat het zo dun mogelijk is. Laat het net iets overlappen bij de volgende reep zodat je niet te dikke overgangen krijgt. Het papier hoeft niet strak op de fles te zitten. Ik wil er een mooie textuur mee bereiken die later door de verf heenkomt. 
Hierna ga ik met behanglijm nog een keer over het papier zodat het goed vast komt te zitten. Doe een tweede laag papier over de hele fles en lijm weer in. Nu goed laten drogen zodat ook de onderste laag droog is. Mijn advies: ga de volgende dag verder.

Fles met draad

Onderstaande fles heb ik na het beplakken met papier, omwonden met kleine stukjes katoendraad. Van de top naar beneden. Hierdoor krijg je afscheidingen op de fles. Gebruik hiervoor hobbylijm.
Dit heb ik goed laten drogen voordat ik de vlakken in ging kleuren met acrylverf. Ik gebruik geen water om de kwast te bevochtigen omdat het papier eronder anders te nat wordt en gaat blazen. Met een droge kwast de verschillende kleuren op de fles zetten. De kleuren lopen een beetje door elkaar, maar dat mag in dit geval.
De draadjes heb ik voorzichtig mee geverfd. Ook dit moet eerst goed droog zijn voor de volgende stap.
flessen versierenflessen versieren

Na het drogen van de eerste verflaag heb ik met een sponsje (afwasspons in stukken geknipt) lichtgele verf over de hele fles getamponneerd. Gebruik een droge spons en voeg geen water toe. In eerste instantie schrok ik van het felle van het geel, maar dit trekt weg en geeft uiteindelijk een heel mooi effect. Er ligt nu een soort van gouden glans over de fles heen.

De volgende fles heb ik van papier voorzien, dit een dag laten drogen en daarna met een kwast geschilderd met acrylverf (zonder water te gebruiken).
Ook hier heb ik verschillende lagen verf gebruikt en in verschillende vlakken over de fles verdeeld. Kleuren zijn: bruin, groen, blauw, rood. Er zit geen patroon of figuur in. Ik ben niet zo'n geweldige tekenaaršŸ˜‰ 
Na de eerste laag goed te hebben laten drogen, ben ik bij deze fles eveneens met een spons en gele verf aan de slag gegaan. Door de gekleurde onderlagen, krijgt elke deel van de fles een andere uitstraling.
flessen versierenflessen versieren

Afwerking

Bij papieren voorwerpen behandel ik deze altijd met vernis dat ik met een kwast aanbreng. Omdat ik niet wil dat de verf beschadigd, heb ik hiervoor een spuitvernis gebruikt. Gewoon transparante glanzende vernis uit het verfschap. Spray de flessen wel buiten in, het ruikt nogal.
De vernis is vrij snel droog, na tien minuten stofdroog en na een uur helemaal. 
De spuitvernis geeft een mooi glanzend resultaat.
Door het gebruik van keukenpapier, waar van zichzelf al een beetje textuur inzit, krijg je een geribbeld effect. Dat blijft mooi zichtbaar door de verf heen. Op deze manier kunt je ook een ander reliƫf op de fles aanbrengen door het papier wat dikker te rollen op bepaalde plaatsen.

Stukjes papier

Mijn volgende probeersel staat al weer in mijn hobbykamer te wachten op een afwerking. Dit keer heb ik de fles beplakt met stukjes papier, gescheurd uit een bruine papieren zak. Deze plak ik op de fles met modpodge (zelf maken: meng 1 deel water en 2 delen witte lijm of houtlijm).
De stukjes papier lijm ik naast elkaar zodat er een randje glas zichtbaar blijft. Als alles op zijn plaats zit, bestrijk ik de hele fles nog een keer helemaal met modpodge en laat het goed drogen. Daarna kan de verf eroverheen. Dit doe ik met een sponsje zodat je geen vegen van de kwast ziet. Het resultaat zal ik later hieronder plaatsen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken