Herfstvaas

Ballonvaas papier
Flesvaas in herfstsfeer

Spaar de plastic bekers van de yoghurt en doe er iets leuks mee. In deze tutorial ga ik je laten zien hoe je van eenvoudige materialen een leuke flesvaas kunt maken die ook nog eens goed bij een seizoen aansluit. In dit geval heb ik de herfst genomen door er gedroogde bladeren op te plakken, maar je kunt de fles na het verven uiteraard ook heel anders afwerken. 

Voor het maken van een flesvaas heb je een aantal dingen nodig:

  1. Ballon
  2. Plastic of kartonnen beker
  3. Papiertape
  4. Krant of tijdschrift
  5. Behanglijm
  6. Verf
  7. Bladeren
  8. Vernis
Meet op de plastic beker ongeveer de helft af en knip hem door. Je hebt nu een losse boven en onderkant van de beker. Knip deze in zodat je de delen over de ballon kunt plaatsen. Spreid de ingeknipte stukken over de ballon heen en zet ze vast met papiertape. Doe dit met de boven en onderkant van de beker. Let erop dat ze zo recht mogelijk boven elkaar vast worden gezet zodat je geen scheve vaas krijgt.

ballonvaas maken
ballonvaas maken

Beplak nu de ballon en de beker met smalle stroken krant of tijdschrift. Gebruik smalle stroken zodat je zo min mogelijk vouwen en bobbels op de vaas krijgt. Lijm zeker 4 of 5 lagen papier over het geheel zodat je een stevige vaas krijgt als de ballon er later uitgehaald wordt. Bedek ook de binnenkant van de open bovenste beker naar buiten met papier. Hierdoor maak je de overgang mooier en kun je de binnenkant deels verven.

Laat het papier zeker een dag drogen. Door de vele lagen duurt het langer om te drogen.
ballonvaas makenballonvaas maken

ballonvaas maken
Daarna heb ik de vaas met een sponsje en zwarte verf geverfd: tamponneren, zodat je geen vegen van de kwast op het papier ziet. Je kunt ook een spray verf gebruiken. Vergeet de onderkant en de binnenkant van de vaas niet te verven. In elk geval tot het deel waar de ballon binnenin begint.
Ook nu weer goed laten drogen voordat je verder gaat met de afwerking. Als alles goed droog is en er 4-5 lagen papier op zitten, is de vaas stevig genoeg om de ballon leeg te laten lopen en er voorzichtig uit te halen. 
De tape aan de binnenkant, waarmee de ballon vastzat aan het plastic bakje aan de boven- en onderkant, heeft nu een plaklaag aan de buitenkant omdat de ballon eruit is gehaald. Deze plakranden heb ik met papiertape vastgezet tegen de binnenkant van de vaas.

Nu kun je de vaas gaan afwerken. Ik heb ervoor gekozen dit met bladeren te doen, maar je kunt elke andere vorm kiezen om hem af te werken. Gewoon verven en vernissen, of beplakken met andere materialen.

herfstvazen, papieren vaas


Deze vazen heb ik samen met de bewoners en vrijwilligers - van het verzorgingshuis waar ik een creatieve activiteit verzorg - beplakt met gedroogde bladeren uit de tuin. 
De vazen zijn geverfd met zwarte verf als basis. De bladeren zijn er met houtlijm op gelijmd zodat ze goed vastzitten. Hierna is alles vernist zodat de kleur mooi blijft. Iedereen was er zeer tevreden over!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken