Licht in een potje

windlicht papierVan het versieren van glazen flessen maak ik een uitstapje naar het versieren van glazen potjes. Uiteraard zoveel mogelijk met papier en andere afvalmaterialen. Maak er een windlichtje van of een lantaarn.

De potjes hieronder zijn gemaakt met papieren randen, deksels en spijlen van gerolde papierpijlen, zoals hieronder te zien is. (Klik op de foto's om een groter formaat te bekijken)


potje papier licht
Het open potje kan gebruikt worden met een klein kaarsje omdat het open is van boven. Dit potje heeft een platte onderkant van gerolde papierpijlen. Hoe je dat doet, vind je in dit blog.

windlicht papierDe onderkant is groter dan de pot gemaakt zodat de spijlen aan de zijkant ervan af staan. De bovenste smalle rand heb ik direct om de pot heen gemaakt van papieren pijlen. De bovenkant is van ribbelkarton van een verpakking gemaakt. Deze is verstevigd met papier aan de binnenkant.

De spijlen zijn dunnere papieren pijlen, op maat geknipt en aan de randen vastgelijmd. Ik gebruik hiervoor een sterke lijm zoals houtlijm van Pattex. Deze lijmt papier, glas, plastic en ijzer goed op elkaar zodat het stevig is. De lijm droogt vrij snel en laat geen witte vlekken achter.

lampje, pot, papierHet deksel van dit lampje blijft op de pot zodat je het er ook af kunt schroeven. Uiteraard kun je geen echte kaars in dit lampje gebruiken, maar een led lichtje of lichtsnoer.

lampje, pot, papierLijm rondjes naar eigen idee op het deksel. Zoals je in de afgewerkte versie kunt zien, heb ik voor de onderkant van de pot nog een rand gemaakt van papieren pijlen waar het potje op vastgelijmd is. In het deksel prik je twee gaatjes waar het hengsel van ijzerdraad doorheen gaat. Alles is zwart geverfd en afgewerkt met vernis. Vergeet niet eerst het deel van de onderkant te verven dat aan de pot gelijmd wordt anders kijk je tegen papier aan. 

De sierrandjes om de pot zijn gemaakt van draad die op de pot zijn gelijmd. Je kunt dit ook met papier, ijzerdraad of een smal randje zwarte tape doen, zoals in het derde voorbeeld.

lampje, pot, papier

Deze pot is afgewerkt met een omhoog gedrukte papiercirkel. Maak een ronde van papieren pijlen, maar lijm ze niet aan elkaar vast zodat je ze later voorzichtig omhoog kunt duwen in de gewenste vorm. Zo ook aan de onderkant. 

Bij dit lampje heb ik de pot omgedraaid zodat het deksel aan de onderkant zit en losgedraaid kan worden. Het deksel is op een onderkant van gerolde papierpijlen gelijmd. De lijnen op de pot zijn van smalle zwarte tape gemaakt en op de pot geplakt. Alles is geverfd en met vernis afgewerkt.

lampje, pot, papierlampje, pot, papier

Of je maakt er een paddenstoel huisje van. 
Beplak een lege pot met papierstroken. 
Maak er ramen in met rondjes van papieren pijlen (of maak een vierkant raam met dunne kartonstroken). 
Maak een deur met raampjes erin. 
De onderkant krijgt een rand van gedraaide papieren pijlen. Het deksel eveneens. Hier maak je een hoed op. 
De stippen zijn gemaakt van eigengemaakte klei - bloem, water, baking soda. 
De muren zijn afgewerkt met stukjes papier waardoor het lijkt of er keien gebruikt zijn. Hier en daar zijn steentjes toegevoegd voor het leuke effect. 
Verf alles in de kleuren die je wilt en klaar is je paddenstoel huisje. 
Gebruik led-lichtjes voor de verlichting in dit huisje. Of een kaarsje met een batterij erin.
paddenstoel huisje lichtpaddenstoel huisje lichtpaddenstoel huisje licht


Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken