Patchwork EPP Haken

patchwork kip granny square
Patchwork met kleine lapjes stof in verschillende kleuren. Ik maakte er vijf-zes en achthoeken van. Naar een voorbeeld van de granny squares met African flowers. Gehaakt weliswaar. Die zag ik al vaker en ik haakte er al een keer een schildpad van. Maar wat je kunt haken, kun je ook naaien.

Omdat ik wist dat de haakpatronen uitgewerkt zijn met de hoeveelheid en grootte van de granny's, heb ik deze voorbeelden opgezocht. Zie hieronder het patroon van een gehaakte kip.

schildpad haken african flowerpatchwork kip granny square
Aan de hand van deze afbeelding heb ik de vijf-zes en achthoeken gemaakt van stof. Met het zogenaamde Englisch paper piecing, of EPP voor de kenners, maak je eerst een voorbeeld van karton. 

patchwork epp naaien

Op de foto zie je het stukje karton dat ik uittekende en knipte. Zet de stof eromheen vast met spelden of klemmetjes. Vervolgens naai ik met kleine steken de hoeken van de stof vast. Al die genaaide blokjes naai ik volgens het patroon aan elkaar. Het karton laat ik zo lang mogelijk zitten zodat de rechte kanten goed recht blijven.
patchwork epp naaienpatchwork epp naaien

Voordat ik ga naaien, leg ik de benodigde stukken op kleur en patroon zodat ik kan bepalen welke kleuren bij elkaar komen. Hieronder is de kip uitgelegd op patroon.
Let niet op de ondergrond. Dit schootdienblad wordt veelgebruikt voor mijn hobby's. 

patchwork epp naaien

En zo is ook de kip ontstaan zoals op de foto's.

patchwork kip granny squarepatchwork kip granny square

De kip is opgevuld met restjes stof zodat ook die mooi opgebruikt worden. Kam, snavel, lel en pootjes zijn gemaakt van restjes stof. Het staartje heb ik gehaakt. Zo komen er een hoop handwerkmethodes bij elkaar.

Wil je deze kip liever haken en aan elkaar naaien? Kijk dan eens hier voor een gratis patroon van de vijf- en zeshoekige African flower.
Reacties

Populaire posts van deze blog

Mouwloos vest haken

Raglantrui haken

Rugzakjes haken